26 квіт. 2022 р.

Валеологічні хвилини: "Відлуння чорного квітня"


26 КВІТНЯ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ



36 років пройшло з тих пір, 36 років смертоносна пилюка з ядерної печі покриває білі хати, поля і ліси, 36 років цвітом скорботи і суму зацвітають Чорнобильські сади.

Найстрашнішою катастрофою XX століття і дотепер вважають аварію на ЧАЕС. Цій трагедії привласнений сьомий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій, що стало локальною катастрофою з глобальними наслідками. Епіцентром ядерної аварії стала наша українська земля. 

 Весна... Чорнобиль... 

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли всі спали безтурботним сном, о 1 годині 23 хвилини  над IV реактором Чорнобильської атомної станції нічну пітьму розірвало велетенське полум'я. В результаті серії теплових вибухів був повністю зруйнований реактор. Велика кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. За всю історію ядерної енергетики ця аварія розцінюється як найбільша, як за кількістю загиблих та постраждалих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Після аварії на ЧАЕС з районів, які постраждали евакували 116 тисяч людей, ще 230 тисяч було переселено із зараженої зони. З числа постраждалих унаслідок аварії померло 167 653 людей, серед них 2929 ліквідаторів. 83% потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи страждають на різні захворювання.


Знов залунав у небесах журавки крик:
То біль Чорнобиля по світу покотився,
Який в серцях вогнем страшним розлився.
Багато років - не один, не дв, не три,
А досі щемом гірко ранять душу -
Мабуть, і тисячний в собі не похова
Жорстокий атом, що так міцно душить.
( уривок з пісні "Чорнобиль" на слова О. Чайки, музику Н. Федорова.)





Немає коментарів:

Дописати коментар