21 квіт. 2022 р.

Година духовності: "Нині свято превелике - Боже Воскресіння!"

 

Воскресення.

Скінчилася неволя,

Загинула тьма -

Із сну зимового

Збудилась земля.

Вже сонце кидає

Тепліші лучі;

Уже жайворонок

Щебече пісні...

І радісні звуки

Пливуть до небес,

Що наш Відкупитель

По муках воскрес.

І ти, Україно,

Не плач, не журись.

Бо правда ще встане,

Як встала колись.

                                                                                                              Олесь Герета

День Воскресіння Ісуса Христа - Великдень - одне з найбільших свят християн. Це свято велике своєю подією, своїм значенням і своєю радістю. Його  ще називають: Великий День, Світле Воскресіння, Христов день, Велика Неділя Пасхи, День Святої Пасхи або Свята Пасха.  В Україні його святкують з X ст.

Воскресіння Христове - це символ перемоги життя над смертю, торжество свободи і любові, перемога добра над злом і світла над пітьмою. 

Великдень відзначають у перший повний місяць після весняного рівнодення, тому дата його міняється рік від року. Свято завжди припадає на неділю. Великодню передує сім тижнів Великого посту - одного з найсуворіших постів. На останньому тижні посту святкують Вербну неділю, освячують в церкві вербові гілочки. Останній тиждень перед Великоднем називають Білим або Чистим. У пасхальну суботу пізно ввечері люди йдуть до церкви. Під час Великодньої служби святять паски, наїдки. Після неї вітають одне одного словами: "Христос воскрес!" - і відповідають: "Воїстину воскрес!". Цими самими словами християни вітаються аж до Вознесіння ( 40-й день після Великодня).

На Великдень українці не працюють. Свято відзначають у родинному колі. Сніданок починають з освячених у церкві страв. Спеціально до Великодня тримають красивий кошик і вишитий рушник - саме в ньому несуть до церкви паски, звичайну та сирну, крашанки, шинку, ковбасу, сіль та свічку, яку встромляють у паску. Під час освячення свічку запалюють.

Наступний день називається Поливальним понеділком. Хлопці і дівчата намагаються облити один одного водою, жартуючи та сміючись. Цей обряд символізує очищення. Святковим вважається і третій день.


Символом Великодня - є писанки та крашанки.

Київщина та Черкащина.


Схід і Південь України


Гуцульщина


Буковина


Покуття


Поділля


Галичина, Волинь, Полісся


Лемківщина, Пряшівщина, Холмщина, Підляшшя



Творіння Божої краси
у мить натхнення,
Весна... Великдень...
Боже Воскресіння...
І писанка - як серця
одкровення,
Як Боже й людське
трепетне творіння.












Немає коментарів:

Дописати коментар