22 квіт. 2022 р.

Народознавча замальовка "Великоднє яєчко"


Невід'ємна частина Великоднього свята - писанка. З давніх - давен в Україні яйце є символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду тощо. 

Писанками називають розмальовані різнокольровими фарбами яйця, часом дуже складними орнаментами. 

Писанки ніколи не були варені, щоб у них зберігалася жива сила зародка. Писанками ніколи не гралися в "битки", ні в "котки". Їх ніколи не їдять, стараються не розбити і зберегти як довше. Під час христосування ними тільки обмінюються, не розбиваючи одну об одну, або дарують як священний талісман. Розмальоване яйце вважається оберегом, його намагаються зберегти хоча б один рік, до наступного Великодня.



Крашанки, на відміну від писанок, є одного кольору, здебільшого червого, рідше - зеленого, синього, жовтого та інших тонів.

Крашанки звичайно бувають варені. Ними розговляються, тобто на Великдень починають з них їжу. Ними ж граються в "битки" і в "котки". Або  "христуються", себто хотячи похристуватися, один підставляє одному, з двох учасників христування свою крашанку, а другий своєю крашанкою б'є її, розбивши обоє промовляють "Христос воскрес!" і цілуються.

 



Мальованки -
мальовані пензликом, найчастіше по дереву. 



 


   Дряпанки і шкрябанки
- орнаменти видряпано по фарбованому яйцю гострим предметом. 









Крапанки, галунки
- на фарбоване яйце нанесені іншим кольором краплі.




Для розписування писанок беруть писак - металеву трубочку, зігнуту у вигляді невеличкого конуса, і насаджують на дерев'яний держачок. Розчин фарби тримають холодним, щоб нанесений воском малюнок не розтопився. Розписувати починають на білому яєчку і кладуть в одну фарбу, ще малюють і кладуть в другу, а далі в третю і т. д. Узори, що були вкриті воском, утворюють орнаменти відповідного кольору. Кольори накладають від найсвітлішого до найтемнішого.  По закінченні роботи писанки ставлять у мисці в теплу піч, щоб віск розтопився.

Орнаменти писанок пов'язані з місцевою природою. міфологією. Зірки, хрести, сонця, що ними щедро оздоблюють писанки, мають календарне значення, символізують щастя, добробут, добру прикмету. Сонце малюють у вигляді кола, ружі; зірку - у вигляді променів; воду - у вигляді хвиль.

Орнаментальні мотиви українських писанок.



Яєчко - розмальоване, 

барвисте.

Ним тішиться і 

старець, і дитя.

Творіння людських рук 

святе і чисте,

Маленький символ

 нашого життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар