6 лип. 2021 р.

Майстер-клас: «Лялька Купава»

 Ляльку-травничку, або Купаву виготовляли сьогодні 6 липня користувачі бібліотеки разом із талановитою майстринею Наталією Алексевич.

Сповнена позитиву тепла атмосфера, чудова погода, а найголовніше - творчі рученята…І вуаля! Прекрасні лялечки-травнички готові.

В чарівну купальську ніч вважалося, що дерева розмовляють між собою шелестом листя. Тільки на свято Івана Купала заготовляли деякі види лікувальних трав. І, за стародавніми повір‘ями, розквітав цвіт папороті, який охороняла нечиста сила.


Святкування купальської ночі завжди розпочиналось із вечора 6 липня, а завершувалося наступного дня.


З трави, гілок молодих дерев або невеликого зрубаного дерева плели ляльку Марену. Навколо неї дівчата і хлопці у вишитих сорочках та з вінками (навіть чоловіки у вінках) водили хороводи, співали пісні, танцювали. У певний момент Марена помирала і розпочиналися ритуальні похорони опудала. Ляльку з трави та дерева топили у воді, або спалювали у купальському вогнищі.


Ще одну обрядову ляльку одного дня називали Купавою. Вона уособлювала початок купань. Її сплавляли по воді. Прив‘язані до рук ляльки мотузки забирали з собою людські хвороби та негаразди. Таке значення надавалося їй завдяки очисній силі води.
































Немає коментарів:

Дописати коментар