15 лип. 2021 р.

Письменницька підбірка: цікаво про відомих!

Цьогоріч ми відзначатимемо 30-річчя Дня Незалежності України. З цієї нагоди пропонуємо добірку цікавих фактів про особистостей, які творили українську історію в часи, коли бути патріотом рідної землі було небезпечно. Ці люди заслуговують на те, щоб ми їх пам‘ятали!

Василь Сухомлинський мав неабияку силу волі. Він був поміркованою, надзвичайно скромною людиною. Щодня прокидався о 4 годині ранку й до 8 писав.

Михайло Старицький одружився із сестрою Миколи Лисенка, якій на той момент було лише 14 років. Шлюб виявився щасливим і багатим на дітей. 

Іван Франко був першим українським професійним письменником, який наважився заробляти цим на хліб. У нього не було державної роботи і жодних нагород. 

Микола Вороний працював бібліотекарем, режисером українського театру, редактором газети «Життє і слово», неофіційним редактором газети «Зоря», актором, викладачем. 

Андрій Чайковський відкрив власну адвокатську канцелярію і всі справи в судах та установах вів лише українською мовою.

Марко Вовчок ввела в літературу образ нової жінки - сильної і незалежної. Випускала журнал, у якому порушувала питання емансипації. Він повинен був допомагати інтелігентним жінкам.

Микола Куліш був засуджений до 10 років ув’язнення за написання антикомуністичних п‘єс. Тримали його на Соловках як небезпечного злочинця, після чого його було розстріляно.



Немає коментарів:

Дописати коментар