6 січ. 2023 р.

Три празники в гості

 


Найбільше свят припадає на січень. В одній із колядок говориться:

Та прийдуть до тебе три праздники в гості:

Що перший же праздник - святеє Різдво,

Що другий же празник - святого Василя,

Що третій же празник - святе Водохреща.

Першим і найбільшим святом вважається Різдво, котре припадає на 7 січня. За церковним календарем - це народження Ісуса Христа. Різдво вносить Божу благодать у кожну родину. Це свято любові і милосердя.

Напередодні Різдва Христового відзначають Святий Вечір, який починається, коли на небі засяє вечірня зоря. Готують кутю і ще одинадцять пісних страв, що обов'язково повинні бути на столі. 12 страв означають, що протягом року місяць обходить землю 12 разів. Оселю святково прибирають. Біля покуття чи на столі ставлять дідуха - солом'яного снопа або спеціально виплетеного вінка з колосся. На світанку діти ідуть вітати з Різдвом Христовим своїх родичів, сусідів. Споряджаються й колядницькі гурти, які співають віншувальні коляди.

Старий Новий рік, свято Василя - припадає на 14 січня. Зранку, ще й не розвидниться - віншують по оселях хлопчики-посівальники або полазники. Вони посівають зерном, примовляючи різні новорічні побажання - віншівки: "На щастя, на здоров'я, на Новий рік", бажають доброго врожаю, здоров'я та удачі. Господарі дому  їх теж щедро обдаровують, адже посівальники приносять щастя! 

У деяких регіонах 18 січня ввечері готують ще одну кутю - Голодну, або Бідну.

Наостанок надходить третій празник різдвяно-новорічної обрядовості - 19 січня - Водохреща, Водощі, або Йордан, бо в цій річці Іоанн Хреститель охрестив Ісуса Христа.  А ще -  Богоявленням, бо як тільки вийшов Ісус із води - розкрилось небо, зійшов до нього Дух Божий у вигляді голуба, і почувся голос: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав"! 

Цей день належить до дванадцяти найбільших християнських свят, а вода на Богоявлення - насправді цілюща !




Немає коментарів:

Дописати коментар