14 січ. 2023 р.

Інформ-хвилина: "Символ єднання української нації"

15 січня 1992 року Указом Президії Верховної Ради України офіційно було затверджено музичну редакцію національного гімну "Ще не вмерла Україна". А 6 березня 2003 року Указом Президента України Державним Гімном України затверджено національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплета та приспіву твору П. Чубинського в такій редакції:

Ще не вмерла України і слава, і воля,

Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці,

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Національний гімн України - урочиста патріотична пісня, символ єднання української нації. Слухають його стоячи. Всі урочисті збори та події обов'язково розпочинаються з гімну і закінчуються його виконанням.


У новорічну ніч 2013 року близько півмільйона українців заспівали гімн України на Майдані Незалежності в Києві. Цей рекорд внесено до "Книги рекордів України".

Творці гімну

Є в Києві священна адреса, яку повинен знати кожен українець, - вулиця Велика Васильківська, 106. Колись тут, під номером 122, стояв будинок купця Лазарєва, в якому жив український поет, етнограф і фольклорист Павло Чубинський і де у вересні 1862 р. під враженням від сербської пісні написав на її мелодію слова "Ще не вмерла України і слава, і воля".

А через рік у далекому галицькому селі Млини коло давнього українського міста Перемишля (тепер на території Польщі) композитор о. Михайло Вербицький написав музику на слова Чубинського. І злинула ця горда пісня на крилах величної мелодії, і об'єднала українців єдиною священною метою.
Чубинський Павло Платонович народився 15 (27) січня 1839 року в містечку Борисполі. Закінчив 2-гу київську гімназію та університет у Петербурзі. Там зблизився з Т. Шевченком. Після університету їде в Україну й працює у київському приватному пансіоні та в українській недільній школі, збирає фольклорні й етнографічні матеріали, бере участь у діяльності Київської Громади. Та 4 листопада 1862 року за створення "возмутітєльной пєсні" "Ще не вмерла..." його засилають до Архангельської губернії. Але й у чужому краї вчений розгортає значну наукову роботу. Коли ж повертається із заслання, то очолює велику експедицію по Україні. Матеріали її видає в семи томах (дев'яти книгах): "Праці етнографічно-статистичної експедиції...". Створює Південно-західний (тобто Український) Відділ Російського Географічного Товариства, по суті першу наукову установу в Києві.
В історію України П. Чубинський ввійшов як видатниу учений, самобутній поет і великий патріот. Помер він 14 (26) січня 1884 р. Поховали його в рідному містечку на Книшевому цвинтарі.
Дмитро Чередниченко



1991р. репринтне видання Львівського журналу "Мета" 1863р., перша публікація вірша.








       Вірш було надруковано в журналі разом із творами Т. Г. Шевченка, і українська громадськість спершу сприйняла цей вірш як Шевченків.

       Уперше пісня "Ще не вмерла Україна" була виконана в 1864 році у спектаклі "Запорожці" Львівського українського центру. Це була пісня М. Вербицького - мелодія майбутнього національного гімну. Саме ця пісня  вийшла на передній край національно-визвольного руху і стала музичним символом духовного відродження народу.





Немає коментарів:

Дописати коментар