21 січ. 2022 р.

До Дня Соборності

 22 січня

Київ, срібна хуртовина, 

двадцять друге січня.

Об‘єдналась Україна -

Західна і Східна.


Сніг повсюди в місті тане,

наче від багаття,-

галичани і кияни

обнялись, як браття.


У веселій позолоті

 софіівські бані, 

прапори блакитно-жовті

грають на майдані.

                               Олесь Лупій

22 січня 1919 року на Софіївській площі у Києві було проголошено Акт  Злуки (возз‘єднання) Української Народної Республіки і  Західно-Української Народної Республіки для  створення єдиноі (соборноі) Української держави. Об‘єднання українських земель в одній державі стало втіленням мрій мільйонів українців різних земель:  Закарпаття, Галичини, Волині, Полісся, Наддніпрянщини, які довгий час жили, роз‘єднані різними державами, але все  ж таки залишалися єдиним народом. 

21 січня1990 року, напередодні свята Злуки, в Києві на Софіівському майдані і у Львові біля пам`ятника Івану Франкові відбулися мітинги-молебні .  І близько  3  мільйонів людей - від Івано-Франківська, через Стрий, Львів, Рівне,  Житомир - взялися за руки, з‘єднавши Львів і Київ.  Цей живий ланцюг,  організований  Народним Рухом України, був одним з наймасштабніших  у світовій історії і став ще одним кроком нашої Вітчизни до здобуття незалежності.

Свято День Соборності було встановлене 1999 року на честь Злуки - проголошення Акту воз‘єднання УНР та ЗУНР. День Соборності символізує єдність українців.



Немає коментарів:

Дописати коментар