6 січ. 2022 р.

Вітаємо з Різдв‘яними святами


 Нехай у цей Новорічно-Різдв'яний період ваші серця будуть відкритими для нового і прекрасного🎆🎇 Вірте в чудеса, залиште в душі містечко для казки ❄️🌠

 Зичимо, щоб новонароджений Ісусик приніс у 

вашу оселю затишок та гармонію. А наша бібліотека допоможе створити святковий настрій за допомогою цікавих книг та іграшкових інсталяцій✳️

Щасливого Різдва!





Цікаві та маловідомі факти про #Різдво:

1. Прикрашання ялинки насправді символ не Нового року, а Різдва. Вічнозелена рослина з давніх часів уособлювала вічне життя та відродження. А у християнській релігії її називали деревом Ісуса. І зірка на верхівці – не просто для краси. Це символ Віфлеємської зірки.

2. Ялинкова куля – насправді стилізоване райське яблуко. Раніше ялинки прикрашали саме цим фруктом по аналогії з райським деревом. Потім до яблук почали додавати пряники та печиво. Гілки не витримували такої ваги, тож замість яблук вигадали скляні прикраси.

3. Багато астрономів намагалися дізнатися, чим насправді була Віфлеємська зірка. Є декілька гіпотез, які пояснюють біблійське небесне явище.
Одна з них припускає, що це була комета, інакше, як вона могла йти небом й вести за собою волхвів.
Інша гіпотеза говорить, що в день народження Христа Меркурій підійшов ближче до Землі і відбив від себе світло одразу кількох інших планет, які вишикувалися в небі якось по-особливому (якщо їх з’єднати лініями, вийде два накладених один на одного трикутника – зірка Давида), – і Меркурій «засяяв» яскравіше.

4. Точна дата народження Ісуса Христа в Біблії не згадується. Науковці досі не з’ясували, яка дата достовірна, і навряд чи дізнаються.

5. За традицією, на Святвечір мало бути 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусняк, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби.
Після вечері, яка тривала 3-4 години, кутю та деякі інші страви не прибирали зі столу, а залишали для духів, які будуть сідати за Святу вечерю вдруге. Для них також ставили склянку води та чистий рушник.

6. За біблійною легендою, волхви зі Сходу піднесли Богодитині три дари: золото, ладан і смирну. Золото вказувало, що Ісусу судилося стати Царем. Ладан символізував дар Великому Архиєрею, а смирна віщувала майбутню смерть на хресті. Саме з євангельської розповіді про дари волхвів в наш час розповсюдилася традиція дарувати дітям та дорослим різдвяні подарунки. До речі, у деяких європейських країнах, таких як Греція, Італія, Іспанія і Німеччина, подарунки на Різдво отримують не тільки діти, а й дорослі. 




Немає коментарів:

Дописати коментар