5 бер. 2013 р.

Створення іграшки методом "сухого валяння".

                 Майстер-клас - створення іграшки методом "сухого валяння".

                                      Загальні відомості:
   Техніка „фільц” (або техніка сухого валяння) полягає у з”єднанні волокон натуральної вовни за допомогою спеціальної голки. За такою технологією можливо також з”єднання волокон напіввовни, але вважається, що відсоткова частка синтетичних або штучних домішок при цьому не повинна перевищувати 10-30%%, інакше волокна не зваляються між собою. Голка для валяння представляє із себе голку, довжиною 7,5см - 9,0см, із нанесеними на неї зазубринками, за допомогою яких, власне і здійснюється з”єднання волокон вовни (звалювання). Під час руху голка зазубринками чіпляє окремі волокна вовни і затягує їх всередину виробу або обриває. В результаті багаторазового проштрикування майбутнього виробу голкою волокна вовни переплутуються між собою та ущільнюються і таким чином виріб набуває своєї форми. Чим більше разів обробляти виріб голкою, тим більшої щільності він набуде. Голки відрізняються за товщиною, кількістю та місцем розташування зазубринок та за профілем розрізу.




                                      Створення іграшки:
   Для початку потрібна ідея (ескіз) іграшки, яка може бути зафіксована як у вашій уяві, так і на папері – залежить виключно віж того, який спосіб є найбільш прийнятним для вас. Можна розпочати виготовлення іграшки і без якоїсь певної оформленої ідеї, ідея іграшки може сформуватися та/або змінитися в процесі її виготовлення, так як з однакових початкових елементів можна сформувати безліч різноманітних іграшок.

 Так ось, ідея іграшки...
Для виготовлення іграшки в рамках цього фото-звіту я вибрала не складного у створенні котика - Смугастика і схематично його зобразила на папері, приділяючи увагу його позі і розташуванню окремих елементів (лапки, хвостик, очі, носик і т.д.). Відправна крапка для створення іграшки є, можемо розпочинати втілення задуму у життя.

   Підготуємо матеріали, та інструменти, необхідні для роботи над іграшкою. А саме:

1) Голки для виготовлення виробів у техніці сухого валяння („фільц”) . Голки можна придбати у спеціалізованих магазинах для рукоділля або через відповідні інтернет-магазини.
2) Губку, на якій будемо валяти Смугастика. Губка потрібна для того, щоб, по-перше, не пошкодити голкою меблі (стіл), по-друге, щоб не зламати об меблі голку.  Зручна у використанні губка для миття авто – вона є товщою від губки для душу, ціна такої губки складає приблизно 8 гривень. Слід зазначити (для охочих), що існують спеціальні щітки, на яких здійснюється валяння, їх ціна в м.Києві коливається орієнтовно від 75 до 110 гривень.
3) Дерев”яну або будь-яку іншу дощечку, яка підкладається під губку (в принципі не обов”язкова, але вона є додатковою гарантією того, що ваш стіл залишиться непошкодженим).
4) Безпосередньо вовну, з якої і буде, власне, виготовлятися іграшка . Вовну можна придбати у спеціалізованих магазинах для рукоділля, в деяких магазинах фурнітури, або через відповідні інтернет-магазини. Взагалі вовна існує декількох видів, нам для створення іграшки потрібна кардочесана вовна відповідних кольорів.
5) Також нам знадобляться ножиці, звичайна швацька голка із широким вушком і товсті нитки (для вусів Смугастику).









                                                                          
                                                                        


Створення іграшки методом "сухого валяння", майстер-клас провела методист центру дит.творчості І.В.Урезченко(в рамках проекту Бібліоміст).
                                                                               
                                                                        
                                                                                



1 коментар: