19 лют. 2024 р.

Інформ-хвилина: "Малий Державний Герб України"

Це тризубець золотий.

Він – як сонце в небі синім,

В ньому слава, в ньому сила.

В нім священне слово « воля»,

Що рятує від неволі.

Будь же рідна Україно,

Під гербом цим вільна й сильна.

Хай про тебе в цілім світі

                                            Знають всі: дорослі й діти.


Герб – це розпізнавальний знак держави, символ влади.

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила малий Державний Герб України – зображення золотого тризуба на синьому тлі.

Згідно зі статтею 20 Конституції України, великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького.

Чому саме тризуб?..

Учені не доходять згоди у визначенні точного часу появи цього символу на території наших земель. Загалом існує понад сорока версій, що пояснюють походження  тризуба.

Ще за часів Київської Русі він був знаком князівської влади. Його зображення вперше відоме з печатки князя Святослава. Згодом тризуб карбується і на срібних монетах великого князя київського Володимира Святославовича. Виконані у бронзі чи сріблі, тризуби також прикрашали пояси дружинників княжого війська, зброю і знамена.

Поступово тризуб виходить з ужитку. Після утворення Української Центральної Ради тризуб знову – символ України. А в 1919 році, з моменту проголошення Акту соборності України, він стає гербом.

У 1991 році, коли наша країна здобула незалежність, тризуб знову повернувся як законний державний символ України. Державний Герб розміщують на державних документах, печатках, грошових одиницях тощо.


Немає коментарів:

Дописати коментар