7 лют. 2023 р.

На крок попереду



195 років від дня народження Жуля Верна (1828-1905) - французького письменника, основопложника жанру науково-фантастичного роману.

Цікаво знати:

Жуль Габріель Верн народився 8 лютого 1828 року у Франції в  місті Нант в сім'ї адвоката. Він був першою дитиною.

У 9 років Жуль почав навчатись у  Нантській школі в  Сен-Станіслав. Невдовзі він отримав свої перші нагороди за твори із французької мови і латини, а також за успіхи в географії.

Одинадцятилітній Жуль домовляється з ровесником, який був юнгою на кораблі, що мав відправлятись у Вест-Індію, аби вирушити в мандри замість нього. Але зникнення хлопчика вчасно помітили вдома і батько прибіг за ним ще до того, як шхуна "Коралі" вийшла з дельти Лаури у відкрите море. Жуль пообіцяв батькові мандрувати тільки у мріях. 

Цей епізод залишив великий слід у дитячій уяві хлопця. Романтика далеких подорожей завжди манила його. Він читав книги В. Скотта, Д. Ф. Купера, Д. Дефо. Вперше Жуль Верн побачив океан, коли йому було вже 26 років. 

За вимогою батька Жуль вступає до Нантського королівського ліцею, щоб здобути професію адвоката. Він одержує диплом бакалавра, який дозволяє після захисту спеціальної десертації на звання ліценціата прав займатися адвокатською практикою.

У 1846 р., навчаючись у Парижі, Жуль відвідує літературні салони. Пробує писати трагедії у віршах, новели, комедії і водевілі.

Вперше п'єса  Ж. Верна була поставлена в 1850 р., завдяки підтримці А. Дюма. Але до справжнього успіху було ще далеко. Він продовжує напружено працювати, пробуючи сили в різних жанрах.

 Першим надрукованим твором письменника  став роман "П'ять тижнів на повітряній кулі", в грудні 1862 році із серії "Незвичайних подорожей". Загалом ця серія налічує 62 романи та 18 оповідань і повістей.

Окрім романів письменник створив багато віршів, пісень, п'єс, новел, автобіографічних розповідей, також наукових, художніх та літературних праць. 

За творами автора знято багато кінофільмів, вони стали основою коміксів, п'єс, музики і відеоігор.

Жуль Верн є популярним і одним з улюблених авторів у світі. За даними ЮНЕСКО було здійснено 4751 переклад його творів.

Жуль Габріель Верн помер 24 березня 1905 року. Багато робіт побачили світ після його смерті. 


Музей Жуля Верна в Нанті.




Немає коментарів:

Дописати коментар