1 груд. 2021 р.

Урок-застереження: СНІД: подумай про майбутнє - обери життя

 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. 

До вашої уваги - найпоширеніші запитання про цю хворобу і відповіді на них. 

ВІЛ ТА СНІД - В ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини. Він вражає і поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. ВІЛ призводить до розвитку СНІДу впродовж 8-10 років. При належному лікуванні цей процес може бути значно довшим.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту. Комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування вірусом (ВІЛ) імунної системи.


ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ ВІЛ?

Заразитися можна тільки через обмін такими тілесними рідинами з ВІЛ-інфікованим, як кров, сперма, фізіологічні виділення з піхви і грудне молоко. Також це трапляється у салонах краси. Будь-які інструменти, які багаторазово використовують для ін’єкцій, пірсингу, татуювання, можуть стати причиною інфікування.

ЧИ ПРАВДА, ЩО ВІРУС ІМУНОДЕФІЦИТУ ПЕРЕДАЄТЬСЯ ЧЕРЕЗ РУКОСТИСКАННЯ?

Ні, при рукостисканні, чханні, обіймах, поцілунках заразитися неможливо. Не відбудеться зараження й через побутові предмети – посуд, одяг, телефон, унітаз  їжу, яку приготувала ВІЛ-інфікована людина.

ТВАРИНИ І КОМАХИ ПЕРЕНОСЯТЬ ЦЕ ЗАХВОРЮВАННЯ? 

Ні. Комарі, мухи, клопи, воші не можуть переносити вірус імунодефіциту. Не передаватиметься ВІЛ й через шерсть кішки, укус собаки чи контакті з дикою твариною. 

ЯК ВИЯВИТИ ВІЛ?

ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Фахівці стверджують, що кожна друга ВІЛ-інфікована людина не здогадується про свою хворобу. Від моменту зараження ВІЛом до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років. Виявити проблему може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Результати аналізу можуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, що означає наявність вірусу імунодефіциту в організмі) або негативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). Однак навіть при негативному статусі слід пам’ятати про «період вікна» - час з моменту інфікування до можливості виявити вірус становить 3-6 місяців. Тому лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через 3 і 6 місяців після можливого зараження.

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ВІЛ/СНІД?

Найчастіше – у понад 70% випадків - ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати вірність.

Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо – стерилізувались.

ЩО ОЗНАЧАЄ ЧЕРВОНА СТРІЧКА?

Червона стрічка - символ антиСНІДівського руху. Була створена художником Франком Муром (через 3 роки чоловік помер від СНІДу). 



Немає коментарів:

Дописати коментар