4 жовт. 2020 р.

7 ненудних книг про школу

У першу неділю жовтня вчителі відзначають професійне свято. Тож вітаємо всіх тих, хто обрав цю нелегку професію. Зичимо натхнення та терпіння. А також слухняних і вдячних учнів. З нагоди свята пропонуємо добірку цікавих книг про школу і шкільний вік. 

Бед Кауфман "Вгору сходами, що ведуть униз"


«Вгору сходами, що ведуть униз» Бел Кауфман — книжка, дуже незвична за формою і водночас зрозуміла кожному. Цей роман складається з папірців, нібито знайдених у сміттєвому кошику, переписок на шкільній дошці, уривків щоденника, безглуздих директив, звітів, оголошень та планів уроків.

Ця мішанина голосів творить кумедну і зворушливу історію про молоду недосвідчену вчительку-ідеалістку, яка прагне змінити життя своїх учнів. І про учнів, яким, як і їхній наставниці, треба ще вижити в бюрократичному хаосі та безглуздій жорсткості системи освіти. Чи готова міс Баррет боротися за кожного свого учня? Як захистити підлітків від наркотиків, расових упереджень, криміналу? І чи знайдеться у цій історії місце для любові?

Ульф Старк "Диваки і зануди"

Симоні – дванадцять, і в її житті повно прикрощів: мама зв’язалась із занудою Інґве, через переїзд у нове помешкання треба змінити школу і покинути друзів, ще й зник улюблений пес Кільрой. У новій школі Симона мимоволі стає… Симоном, і їй навіть подобається спершу видавати себе за хлопця. Таємницю дівчинки знає лише дідусь-дивак. Але справжні проблеми починаються, коли Симона закохується…

Лара Вільямсон "Хлопчик, який переплив океан у кріслі"


Брати Бекет, 11-ти років, і Біллі, 7-ми років, живуть з татом. «Таке іноді буває…» — скажете ви. Та історія, яку розказала про них Лара Вільямсон, тривіальна і захоплива водночас. Письменниця з гумором і любов’ю до героїв описує цю родину, школу, де вчаться хлопчики, їхні щоденні турботи, думки та мрії. А ще з братами часом трапляються геть неймовірні, трохи магічні події, як і з кожним з нас…

Лінда Муллалі Гант "Риба на дереві"

Еллі Нікерсон - особлива дівчинка. Найкраще в класі малює, кмітлива, щира, неабияка фантазерка, але... У неї дислексія, вона не може читати й писати, і це впливає на її самооцінку, стосунки з однокласниками, навчання, життя. Жахливо, коли ти не хочеш нікого смішити, а з тебе сміються. Коли найбільше прагнеш почуватися такою, як усі. Коли виконання домашнього завдання перетворюється на випробування. Потрібна неабияка сміливість, щоб кожного дня приходити до школи. Еллі разом із новим учителем кидає виклик - і врешті-решт розуміє: слова не стають істиною лише тому, що хтось їх вимовив уголос. І мислити не так, як усі, - це дуже круто. Такі люди запалюють світ.

Клаус Гагеруп "Вище за небо"


Марі дванадцять років, вона худенька, у неї ріденькі коси, тонкі губи й сірувато-блакитні очі. Вона не любить свого імені й ненавидить своє тіло. Вона ніколи не буває приязною й доброю, а поводиться дуже непривітно й огидно. Єдина людина, з якою вона приятелює, це старенька, вічно всім невдоволена вчителька Ш’єр.
 
Вони добре розуміють одна одну і разом переживають неймовірне, дивовижне й незабутнє літо. Окрім усього іншого, вони заходжуються шукати втрачене вчительчине кохання, і тут Марі стають у пригоді всі особливості її вдачі.

Жан-Бернар Пуї, Серж Блох, Анн Бланшар
 "Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв"

Хто б подумав, що з них виростуть великі люди, коли вони були малими дітьми?

Перед вами галерея портретів видатних особистостей, які залишили помітний слід в історії, літературі, мистецтві та науці, дарма що все починалося безладно. Згодом історія увінчала їх славою й охрестила геніями.

Ці величні постаті фігурують у шкільній програмі як монументальні персонажі. У словниках і музеях бачимо суворочолих класиків із повними кишенями чеснот. Однак кишені бувають дірявими. Спробуй відкрити для себе ці гучні імена по-новому і дізнатися більше про їхні зухвалі юні роки…

Джеймс Паттерсон, Кріс Теббетс 
"Середня школа: найгірші роки мого життя"


Це перший рік Рейфа Хачадоряна в середній школі Гіллз Вілладж, і схоже, цей рік буде найгіршим у його житті. Йому й удома не бракує проблем, а тут ще й навчання йде коту під хвіст. Але на щастя, Ральф має чудовий план, як зробити цей рік найкращим у житті. Ось тільки чи вдасться йому втілити свій задум?


Немає коментарів:

Дописати коментар