27 жовт. 2020 р.

МЕДІАЕТИКЕТ: як зробити інтернет безпечним для дітей?

Безпечний пошук

Пошуковик для дітей Kiddle. При використанні цього пошуковика діти отримуватимуть посилання тільки на ті сайти, які дібрали редактори пошукової системи. На них гарантовано не буде неприпустимого контенту.

 Safe Search Kids  використовує алгоритми Google для пошуку та обмежує видачу посилань на сайти, неприпустимих для дітей. Суть дії дуже проста: на базі функції безпечного пошуку в Google розробники зробили  пошук безпечнішим, видаливши ще низку слів та фраз із переліку дозволених. Cистема є оптимальним рішенням для використання на шкільних комп’ютерах.


Іще один спосіб батьківського контролю – використання спеціальних браузерів для дітей, зокрема для смартфонів і планшетів. Для Android-пристроїв можна скористатися «Дитячим браузером», для Apple-гаджетів – браузером Safe Browser for Education with Parental Controls and Porn Blocking.

Програми для інтернет-контролю

ChildWebGuardianPro – безкоштовний інтернет-фільтр, який має багато функцій, ідеться про фільтрування змісту,  заборону сай Розклад можна сформувати самим, наприклад, «можна лише після 16-ї», «можна не більше як 15 годин на тиждень», «можна не більше як годину за раз, із перервою на дві години», «можна у вихідні з 11-ї до 20-ї, але не більше як п’ять годин на день». Якщо дітей кілька, то для кожного є змога робити профіль зі своїми обмеженнями.

Teentor - вітчизняний програмний продукт.  Пропонує функції контролю за часом, який проводить дитина за комп’ютером, віддалений контроль за її діяльністю (зокрема, скриншоти екрана та перелік ресурсів, які відвідувала дитина), перехоплення листування. 

 KidsControl 1.6 дає змогу обмежити доступ до певних ресурсів за категоріями: сайти з дорослим умістом, онлайн-ігри, форуми тощо. Є опція встановлення контролю на доступ до мережі по днях та годинах.

TimeBoss Дає змогу обмежувати час відвідування конкретного ресурсу. Доступна в безкоштовній тестовій і платній ліцензованій версії. Одна ліцензія дає змогу контролювати три комп’ютери. Зручна тим, що є можливість її встановити так, аби дитина й не підозрювала про факт існування цієї програми, вона є доступною до редагування лише «Босу»-адміну.

КіберМама допомагає створити графік роботи дитини за комп’ютером та в мережі, включно з обмеженнями щодо доступу до певних ресурсів. 



Ігри про цифрову грамотність від MediaSmarts

На сайті канадської організації матеріали на тему медіаграмотності представлені в кількох розділах, один із них — це саме інтернет-безпека та цифрова грамотність. Здебільшого контент розрахований на вчителів шкіл, також є онлайн-ігри й вікторини. Наприклад, тест «Наскільки ви обізнані з кібербезпекою?»

Наприклад, для дітей 7–9 років — гра Privacy Pirates, що навчає, які дані про себе можна оприлюднювати, а які краще приховати (доступна на Android та iPhone); інша гра —  Adventure of the Three CyberPigs для дітей 8–10 років фокусується на таких питаннях, як спам, онлайн-маркетинг, захист особистої інформації. Ігри Mediasmarts, так само як і супровідні навчальні матеріали, є якісним і цікавим контентом, однак зважаючи на англійську мову (в тому числі в текстівках і завданнях до ігор) потребує постійної участь батьків чи вчителів.

Портал цифрової грамотності для всієї сім’ї

ThinkB4U.com — навчальний ресурс, що є продуктом співпраці Google та експертів Common Sense MediaConnectSafely і National Consumers League. Завдання порталу — навчити користувачів основ інтернет-грамотності, надати матеріали батькам і вчителям про такі важливі теми, як захист приватних даних, виявлення шахрайства, розуміння своїх прав в інтернеті.



Немає коментарів:

Дописати коментар