28 серп. 2019 р.

Цікавинки про шкільну форму.

Ось і закінчились канікули і настала пора гризти граніт науки і йти в школу. Шкільна пора - це найяскравіші спогади з життя і іноді так хочеться повернути їх щоб заново все це пережити. У перший день осені школи відкривають двері для учнів. Першокласники приходять на урочисту лінійку все частіше у традиційних українських вишиванках або сучасній шкільній формі, звучить гімн України, дзвенить дзвіночок і діти вирушають на свій перший урок.
У дореволюційні часи першу форму почали шити для хлопчиків, а коли ввели загальне навчання для всіх дітей - то й для дівчат. У 1918 році гімнастичну форму прирівняли до буржуазного пережитку і скасували взагалі. На уроки дітям дозволяли ходити в чому є бо у країні тоді панували бідність і розруха. За часів Радянського союзу форма знову повернулася у 1948 році, вона була дуже схожа на гімнастичну. З аксесуарів до дівочого образу додалися чорні, коричневі та білі банти.
Наразі єдиної форми в українських школах немає - у деяких навчальних закладах вводять свою форму певного зразку. В переважній кількості шкіл вимагають дотримуватись кольорової гамми: спідниці, штани, костюми а також світлі блузки і сорочки.


Немає коментарів:

Дописати коментар