19 січ. 2024 р.

Літературна хвилинка: "Едгар Аллан По"

 19 січня      

215 років від дня народження американського письменника, новеліста, поета, критика 

Едгара Аллана По 

(1809-1849).

"Із дитинства я не був таким, як інші. Не бачив так, як бачили всі."

Едгар По


Едгар По став першим поетом і прозаїком Сполучених Штатів, який зажив світової слави і справив значний вплив на митців різних країн.

Артур Конан Дойль захоплювався письменником, він казав: «Якби кожен автор, котрий отримує гонорар за оповідку, яка завдячує своєю появою на світ Едгару По, став виплачувати десяту частину з того гонорару на спорудження монумента письменникові, то Едгару По збудували б таку саму величезну піраміду, як і Хеопсу».

Едгар Аллан По був першим майстром «коротких історій», творцем жанру, який набув згодом нечуваної популярності, - детективу. Він вважається майстром жахіть, але окрім того він був також поетом, відмінним есеїстом і засновником сучасного роману.

Його вірш «Ворон» є одним із найвідоміших віршів у світі, з оповіданнь: "Падіння дому Ашерів" (1839), "Ділова людина" (1840), "Золотий жук" (1843), "Чорний кіт" (1843) та інші.



Письменник намагався заробляти виключно літературною діяльністю, в результаті чого його життя і кар’єра були пов’язані з важкими фінансовими труднощами.

За двадцять років творчої діяльності Едгар По написав 2 повісті, 2 поеми, одну п’єсу, 64 оповідання, 50 віршів і 10 есе, які друкувалися в журналах та альманахах, а потім зібраних в збірники.

У США присуджується премія Едгара Аллана По і вручається щорічно «Товариством письменників детективного жанру Америки». Нею нагороджуються не лише літературні твори, а й біографічні фільми, телевізійні програми. Частенько премію називають просто «Едгар».




Немає коментарів:

Дописати коментар