16 жовт. 2023 р.

"Пам'ять та жалоба: трагічні роковини"

21 жовтня виповнюється 76 років з дня примусового виселення українців з рідної землі.


Листівка УПА "Вивіз на Сибір у 1947-му", з альбому Ніла Хасевича "Графіка в бункерах УПА", 1952 рік.


21 жовтня 1947 року  уряд СРСР провів наймасовіше примусове виселення жителів Західної України – операцію «Захід» (в оригіналі рос. «Запад»). 


Титульна сторінка папки з картою проведення операції "Захід". Фото:  ГДА СБУ

Операція "Захід" проводилась в  тодішніх Рівненській, Львівській, Волинській, Тернопільській, Станіславській (зараз це Івано-Франківська) , Дрогобицькій (частина сучасної Львівської) та Чернівецькій областях. Протягом одного дня з Західної України до Казахстану та віддалених районів Сибіру депортували більше 78 тисяч осіб.  

З них понад 19 тисяч — чоловіки літнього віку, 35 тисяч — жінки, решта 23 тис. — діти до 15 років. Їхні домівки, майно віддали під школи, лікарні, дитсадки, і партійним активістам. Депортації підлягали за попередньо складеними списками усі повнолітні й неповнолітні родичі повстанців і ті, кого підозрювали у зв'язках з ОУН-УПА. Це була не єдина депортація місцевих мирних людей здійснена в Західній Україні. Радянська влада визнала цей метод як дієвий у боротьбі з українським підпіллям. Усього в 1940-х роках і на початку 1950-х  із Західної України насильно вивезли 203 тисячі людей. Більшість із них опинилася в Казахстані.


Навесні 1947 року вийшов наказ Міністра держбезпеки УРСР із завданням  «у найкоротші терміни ліквідувати бандитизм та національне підпілля на території західних областей України».

Наказ міністра державної безпеки СРСР В. Абакумова № 00430 від 22.08.1947 року про виселення сімей із Західних областей України. 


Операцію «Захід» підготовлювали у режимі секретності і за всіма правилами військової операції. На місцях секретарі райкомів і начальники підрозділів МГБ дізнались про її проведення за 2—3 дні до початку, інші виконавці — під час реалізації. 

Каральну акцію спецслужби планували здійснити протягом одного дня — 21 жовтня 1947 року, використовуючи вантажні вагони, автомобілі, військову техніку та гужовий транспорт. Для реалізації операції було задіяно 30 тисяч солдатів і майже 16 тисяч керівного складу силових відомств. 


«Операція виселення»  розпочалася о 2-й годині ночі у Львові, де знаходилось місце дислокації штабу операції. Командував нею заступник міністра внутрішніх справ УРСР Микола Дятлов. У більшості регіонах операція розпочалась о  6-й годині ранку і у багатьох випадках її  вдалося здійснити до настання сутінків 21-го. Найшвидше впорались із завданням у Рівненській області, виконавці операції за 3-4 години звезли людей на відправні пункти. Лише в гірських районах Станіславської області, через снігові замети, виселення сімей затягнулося на три дні.

Карта вантажних станцій у справі «Захід». Фото: ГДА СБУ


Подальше транспортування виселенців відбувалося залізницею із 87 станцій.



 22 жовтня 1947 року о 6 годині 38 хвилин  зі станції вирушив перший ешелон  Ковель до станції  Усяти Томської області, який віз 1293 людей.  26 жовтня останній ешелон вирушив у східному напрямку. Операцію «Захід» було завершено.

Під час транспортування до місць утримання сотні дітей та літніх людей померли.

На всіх депортованих людей чекали каторжні роботи в копальнях і колгоспах Сибіру. Більшість потягів зі «спецпереселенцями» прибули на підприємства вугільної промисловості східних районів СРСР. Окрім того, «активних українських націоналістів» відправили під конвоєм в Омську область для роботи на підприємствах і в сільському господарстві. Частина з них опинилася в Карлазі – найбільшому виправно-трудовому таборі СРСР.

Лише в часи «горбачовської перебудови» широка громадськість дізналася про саму масову депортації населення Західної України.

Багато подробиць вдалося дізнатись історикам завдяки розсекреченим архівам СБУ.

 З 2016 року постановою Верховної Ради 21 жовтня Україна щороку вшановує роковини з дня масової депортації українців до Сибіру.

Немає коментарів:

Дописати коментар