25 квіт. 2023 р.

Інформ-довідка: "Гіркий чорнобильський полин"

 26 КВІТНЯ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

За днями дні, минав повільно рік.

За днями дні - і другого немає.

Нехай же лихо наше проминає

І в світі не повториться повік.

Хай стане мир міцнішим у стократ, 

Хай над землею чисте небо буде.

                                                                              Чорнобиль - попередження, набат, 

                                                                                Його уроків людство не забуде.

Цього дня у 1986 році сталася найбільша аварія в історії людства, яку і дотепер вважають найстрашнішою катастрофою XX століття.  За Міжнародною шкалою ядерних подій цій трагедії привласнений сьомий рівень небезпеки, що стало локальною катастрофою з глобальними наслідками. 

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Це день вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг і героїзм цих людей назавжди залишиться у пам’яті українського народу.




 Епіцентром ядерної аварії стала наша українська земля.

 Вибухнув четвертий реактор атомної станції у місті Чорнобиль. У довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Вони уразили людей важкими та невиліковними хворобами, забруднили багато земель України, на яких не можна сіяти, пасти худобу.



 
На заражених землях нікому тепер не можна  жити.





Що ж таке радіація?

Слово «радіація» походить від латинського слова «радіус», що означає промінь. Тобто те, що рухається у просторі як промінь світла.

Від Сонця до Землі ідуть промені – світлові і теплові, які ми відчуваємо і бачимо. Але Сонце посилає на землю ще й невидимі та невідчутні промені. Це – радіаційні промені, або радіація. На землю радіація  також надходить з надр Землі. Така радіація є природною, вона дуже незначна, а тому не шкідлива для людей.

Шкідливу радіацію випромінюють деякі речовини. Їх використовують у медицині, на атомних електростанціях, підводних човнах.

Під час аварій така радіація проникає у навколишнє середовище і виникає радіаційна небезпека. Потрапивши в тіло людини, вона спричиняє тяжкі хвороби, від яких можна померти.

Для вимірювання рівня радіації використовують пристрій – дозиметр. Якщо радіоактивні промені, рухаючись у повітрі, потрапляють до приладу, він починає гучно клацати. Якщо радіації немає, стрілка приладу знаходиться біля позначки «нуль».

Потрібно знати...

37 років минуло після аварія на ЧАЕС, проте її наслідки даються взнаки і дотепер. Період напіврозпаду радіонуклідів дуже різний. Для цезію-137 та стронцію-90 він складає 30 років, для деяких інших - понад 100-200 років.

З продуктами харчування мікродози радіонуклідів потрапляють в організм людини. Поодинці вони безпечні, та накопичуючись, вони завдають великої шкоди здоров’ю. Тому, потрібно споживати морепродукти, м'ясо, каші, овочі і фрукти, страви з різними рослинними оліями, пити зелений чай.



 



Немає коментарів:

Дописати коментар