18 квіт. 2023 р.

Інформ-хвилина: «Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів»

 

11 квітня - це день  пам’яті мільйонів безневинних людей, які пройшли через жахіття концентраційних таборів. 

За час перебування нацистської Німеччини при владі з 1933 по 1945 роки було створено на території Третього Рейху й окупованих землях 1634 табори та їх зовнішні команди (філії). Система таборів слугувала для ізоляції, знищення або використання праці ув’язнених і полонених. Через них пройшли мільйони людей різних національностей, велика частина з них загинула у газових камерах, під час медичних експериментів, нелюдських умов утримання чи виснажливої роботи.

«Кожному – своє» - напис на воротах концтабору «Бухенвальд».

Найбільшим нацистським концентраційним табором був - Бухенвальд, розташований за 6 миль від міста Ваймар в Тюринґії в центральній Німеччині, заснований гітлерівцями влітку 1937 року і  діяв до 1945 року. Через табір за 8 років його існування пройшло близько 250 тисяч людей різних національностей, з них понад 55 тисяч було закатовано.

В березні 1945 року відчуваючи загрозу перед американським військом німецьке командування і основна частина охорони залишає концтабір. Від  початку існування табору в ньому почали виникати групи спротиву – спочатку люди гуртувались за національною ознакою, а згодом був створений інтернаціональний центр підпільного опору. Підпільники видавали рукописну “газету” – зошит з інформацією для в’язнів, їм вдалось скласти з крадених деталей саморобну радіостанцію. Оскільки працю в’язнів використовували на оборонних підприємствах, підпільникам вийшло виготовити кілька десятків гвинтівок та саморобних гранат. В останні тижні існування Бухенвальда підпільна організація ув'язнених готувала повстання. Їм вдалося за допомогою радіопередавача передати радіограму американській армії і отримати відповідь: «Концтабір Бухенвальд. Тримайтеся. Поспішаємо до вас на допомогу. Командування Третьої армії». 11 квітня 1945 року  в’язні табору з 18 країн світу підняли повстання проти гітлерівців. У той же день о 15:15 у  табір увійшли підрозділи Третьої армії США. Коли американське військо звільнило табір, у ньому в жахливих умовах перебувало 20 000 в'язнів.

Cаме 11 квітня - день входження американських військових на територію Бухенвальду – за ініціативою ООН і був прийнятий як дата, коли відзначається Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів.

Невдовзі після визволення радянські спецслужби почали використовувати Бухенвальд для ув'язнення нової хвилі полонених.  Проіснував табір до 1950 року. Через нього пройшли 28 тисяч осіб, 7 тисяч з яких загинули. Переважна частина загиблих за часів радянської окупації – інтерновані особи, що померли внаслідок голоду та через відсутність медичної допомоги. При цьому рівень смертності був вищий за нацистські часи.

Під час окупації нацистською Німеччиною українських земель тисячі українців опинилися за колючим дротом нацистських фабрик смерті, розташованих як на українській території, так і поза її межами.


(Табори смерті на території України)

Концтабір "Stalag 360" на вулиці Білій у Рівному.






Щорічно 11 квітня Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли крізь тортури нацистських катівень. Біографії цих людей - це справжні уроки мужності для майбутніх поколінь.


Немає коментарів:

Дописати коментар