2 лист. 2022 р.

Хвилини історіі: "Листопадове повстання 1918 "

 

Листопадове повстання 1918 (Листопадовий Чин, Листопадовий Зрив) - українське національно- визвольне повстання, що відбулося в ніч з 31.10 на 01.11.1918 у Львові, внаслідок якого було утворено Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР).


Наприкінці жовтня 1918 року Австро-Угорщина капітулювала в Першій світовій війні. Під ударами національних рухів Австро-Угорська імперія розпалася на кілька незалежних держав. 18 жовтня 1918 року у Львові на зборах українських депутатів австрійського парламенту, українських депутатів Галицького й Буковинського сеймів, представників українських політичних партій, духовенства та студенства була утворена Українська Національна Рада (УНРада).

19 жовтня 1918 р. УНРада проголосила Українську державу на всій території Галичини, Буковини і Закарпаття. На цьому засіданні було вирішено прийняти конституцію й обрати президента УНРади, яким став Є. Петрушевич.

31 жовтня 1918 року у Львові стало відомо про приїзд у місто Польської ліквідаційної комісії, яка повинна була прийняти від австрійського намісника владу над усім краєм і включити його до складу Польщі. УНРада поставила перед австрійським урядом питання про передачу їй усієї повноти влади в Галичині і Буковини. Однак австрійський намісник Галичини відповів на цю вимогу категоричною відмовою. Тоді 31 жовтня було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом. 

             У ніч на 1 листопада 1918 стрілецькі  підрозділи, очолювані сотником Д. Вітовським, роззброїли австрійських військовослужбовців міста зайняли урядові будинки, казарми, арсенал. Над ратушею і намісництвом було піднято синьо-жовтий прапор. 1 листопада о 7 год. ранку сотник Д. Вітовський склав рапорт К. Левицькому про те, що влада у Львові повністю перейшла до УНРади. 


 Розпочався період становлення української державності у західноукраїнських землях.

У подіях, які передували «листопадовому зриву» та відбулися після нього, активну участь брали тарнополяни. УНРада підтримувала звя‘зок з усіма повітовими радами. В кінці жовтня УНРада розіслала наказ, щоб у ніч на 1 листопада 1918 р. українці перебрали на місцях владу від австрійської адміністрації до своїх рук. Передбачаючи можливість опору поляків і військових частин у Тарнополі, вчителі української гімназії Семен Сидоряк і Андрій Музичка розіслали старших учнів на села, щоб вони організували озброєних хлопців, роззброїли жандармів і прибули до Тарнополя.

 Зміна влади в місті відбулася мирно. Ввечері 1 листопада австрійський комендант Тарнополя передав українцям владу. Андрій Музичка зі своїми гімназистами роззброїв жандармерію. Вже наступного дня тарнополяни побачили українські національні прапори на урядових будинках.


Немає коментарів:

Дописати коментар