6 трав. 2022 р.

Народознавча імпреза "Моя мама - сонечко я - її промінчик"

 


У нашім раю на землі

Нічого кращого немає,

Як тая мати молодая

З своїм дитяточком малим...                               Т. Шевченко


Свято матері має давні корені, воно виникло у США на початку XX ст. У 1907 році ініціатором свята стала дівчина з Філадельфії Анна Джервіс, яка рано втратила свою маму. Вона написала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб з проханням один день на рік присвятити жінці-матері.

Вперше свято матері відзначалось у 1910 році, а з 1914 року президент США Вільсон затвердив його як всенародне. Цього дня кожна дівчина, в якої жива мама, прикріплює на груди рожеву квіточку, а в якої мати померла - білу.

У Європу День матері прийшов після Першої світової війни, а в Україні вперше святкувався 1929 року. Започаткували його в Галичині Союз українок і редакція тижневика "Жіноча доля". Відтоді День матері відзначали дуже широко: організовували концерти, конференції, фестивалі.

Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях свято було заборонено. Лише з 1990 року завдяки зусиллям громодських організацій, зокрема Союзу українок, свято матері повернулось в Україну.

Офіційно День матері в Україні почали святкувати після підписання у 1999 році Указу Президента "Про День матері" у другу неділю травня.


Майстар-клас "Любій матусі"  (виготовлення листівки за допомогою комп'ютерної графіки) провела керівник гуртка інформатики Станції юних техніків Ніна Лозова.










Немає коментарів:

Дописати коментар