9 серп. 2021 р.

Туве Янссон та її Мумі-тролі.


Туве Маріка Янссон народилася 9 серпня 1914 року в творчій родині в Гельсінкі — фінська художниця шведського походження, романістка, дитяча письменниця та ілюстратор. Її батько Віктор Янссон був відомим скульптором, що славився скульптурами воєнних монументів і сконструював статуї свободи в Латі і Тампере. Мати Туве — Сігне Гаммартсен була дизайнер-графік. Можна сказати, шлях майбутньої письменниці був визначений ледь не з перших її кроків. 


Закінчивши середню школу, Туве Янссон вивчала художнє мистецтво у Гельсінкі, Стокгольмі, Флоренції, Парижі. Її живописні роботи було представлено на багатьох виставках Фінляндії і Швеції, а першу персональну виставку було відкрито у Гельсінкі у 1943 р. 


Вона любила англійську літературу і тому з особливим запалом працювала над малюнками до книг Л. Керролла та Дж. Толкієна. А 1938 написала і проілюструвала свою власну книгу — казкову повість «Малюк троль та велика повінь» (1942) — і, нарешті, «…відчула справжню свободу, коли сама почала виконувати обидва види роботи». Але перша книга ще нікому не відомої письменниці побачила світ лише через три роки (1945). Як тільки це сталося, Т. Янссон зрозуміла, що просто не в змозі назавжди забути про мумі-тролів, до яких пройнялася щирою симпатією. І вона написала ще одну книгу — «Мумі-троль і комета» (1946), згодом ще одну —«Диво-капелюх» (1949), і ще, і ще… Так з'явилося чимало надзвичайних книг з витонченими, оригінальними малюнками. У 1953—1960 рр. Туве Янссон малювала комікси для лондонської газети «The Evening News».



Популярність письменниці дуже швидко вийшла за межі її рідної Фінляндії. Книги про мумі-тролів були написані шведською мовою. Нині вони відомі у всьому світі, оскільки їх перекладено більше ніж 30 мовами.

Звідки взявся Мумі-троль?


Історію появи Мумі-троля на світ розповідає племінниця Туве - Софія Янссон: «На острові, де сім'я Янссон проводила кожне літо, туалет знаходився не у будинку, а на вулиці. Зсередини він був оббитий картоном. На цьому картоні всі члени сім'ї любили малювати і писати, там було дуже бурхливе листування. Наприклад, з братами вони міркували про філософські проблеми. Одного разу брат написав там якусь історію про Канта. Туве не змогла придумати відповідь і намалювала якусь істоту. Тоді вона сказала, що це була найбільш негарна істота, яку тільки вона могла придумати. Вона тоді й не знала, що зватимуть його — «Мумі-троль», і згодом він стане найвідомішим казковим персонажем.
Вперше фігурка Мумі-троля, як особиста емблема-підпис Янссон, була опублікована на її плакаті в кінці 30-х років.

Немає коментарів:

Дописати коментар