23 квіт. 2021 р.

Web-сталкер "Чи є життя після апокаліпсису" (до річниці аварії на на Чорнобильській АЕС)


35 років тому сталася Чорнобильська катастрофа. Відтоді територія у 30 км навколо ЧАЕС є зоною відчуження. Понад 116 тисяч мешканців цієї території евакуювали після аварії. Дотепер потрапити сюди можна лише за спеціальними пропусками.

Людям тут не місце
30-кілометрова зона відчуження не має форму кола, як іноді помилково вважають. Радіаційне забруднення випало плямами, через вітер та погодні умови сформувалося кілька слідів. Таким чином, зі сходу на захід зона відчуження розтягнулася на понад 60 км, а з півночі на південь - на 30 км.
Звісно, є самосели - люди, які, попри заборону, самостійно повернулися до зони відчуження після аварії у свої домівки. Наразі їх залишилося близько 130 людей, більшість мешкає у місті Чорнобиль за 18 км від ЧАЕС, де найбільш розвинена інфраструктура.
Але в зоні є ділянки, які геть непридатні для проживання людей. Найбрудніша - 10-кілометрова зона навколо ЧАЕС, що займає близько третини території зони відчуження.
Ця територія забруднена трансурановими елементами - це уран, плутоній, америцій. Вони мають дуже довгий період напіврозпаду. Для плутонію-239 - це 24 тис. років, для плутонію-240 - 6,5 тисяч років.

Промисловий майданчик
Попри те, що ЧАЕС не діє з 2000 року, на ній досі працюють понад дві тисячі людей. Однак персонал поступово переводять на роботу в місті Славутичі, який збудували після аварії на заміну Прип'яті.
Зруйнований четвертий блок два роки тому накрили Новим безпечним конфайнментом.У десятикілометровій зоні також споруджено сховище для відпрацьованого ядерного палива з першого, другого та третього блоків Чорнобильської АЕС (СВЯП-2), яке збудувала американська компанія Holtec на кошти міжнародних донорів. Сюди протягом десяти років перенесуть паливо зі сховища на території ЧАЕС, адже термін дії, на який воно було розраховано, вже сплив. Наразі тривають випробування нового сховища.Також будується комплекс "Вектор" - спецкомбінат з поводження з радіоактивними відходами і матеріалами, де зберігатимуть відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС.

Рай для природи
У 2017 році на території зони відчуження почав діяти Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, створений відповідно до указу президента. Його територія займає дві третини зони відчуження.
У Білорусі заповідник створили вже за два роки після аварії - у 1988 році. А тут основним видом діяльності залишалися ЧАЕС, виробництво електроенергії, управління радіоактивними відходами.
Чорнобиль це найбільший заповідник в Україні - його площа становить понад 2 тисячі квадратних кілометрів.
Тут живуть прості тварини, такі як вовки, рись, ведмеді, лось - типові символи європейського лісу", - каже біолог. Загалом у заповіднику налічується понад 300 видів хребетних тварин і більш ніж 1400 видів рослин. Після аварії тут з'явилися олені, дикі кабани, рись та бурі ведмеді. А наразі в зоні відчуження найвища в Україні кількість лосів та вовків,
Аварія стала дуже корисною для тварин, тому що вона прибрала звідси людей. Нема людей - чудове життя для тварин, а також і рослин.

Туризм: інтерес зростає
У день візиту до зони відчуження на в'їзді зустрічаємо близько восьми туристичних автобусів, два з них - великі. Чекаючи своєї черги на в'їзд, іноземні туристи фотографуються і розглядають сувеніри в кіоску, з якого лунає гучна джазова мелодія, - від карт і магнітиків до протигазів і презервативів зі знаком радіоактивності.
Екскурсії в Чорнобильську зону організовують кілька туроператорів, і більшість з них займаються лише турами в Чорнобиль.
За даними мінекології, у 2020 році в зоні відчуження побували 73 тисячі людей. Це майже у вісім разів більше, ніж було ще п'ять років тому.
Восени 2018 року на в'їзді до зони з'явився інформаційний центр. В самій зоні є готель і хостел для туристів.
Місто Чорнобиль, назва якого тепер стала метою для відвідин України багатьох туристів, - нині фактично адміністративний центр зони відчуження. Попри відсутність населення, інфраструктура тут підтримується.
У місті є офіційні будівлі, пошта, поліція, пожежні служби, комунальні служби, гуртожитки і чотири магазини, є електрика, газ і вода. На перший погляд, центр Чорнобиля нічим не відрізняється від іншого невеликого містечка України.
Відвідувачів приваблює саме це - як природа бере своє після того, як люди залишають територію. І як свідчить статистика, така цікавість лише зростає.

Немає коментарів:

Дописати коментар