11 груд. 2013 р.

Ворожіння в ніч на Святого Андрія:




  1. Випікання балабушок.
Ворожити слід у ніч перед святом. Одним з найпоширеніших способів ворожіння на свято Святого Андрія — випікання балабушок (маленькі тістечка, як правило круглої форми). Сама випічка балабушок походить як добра забава і починається вона власне з випічки.


 Наприклад, для випічки балабушок треба воду, а воду носити треба лише ротом. В той час, як дівчата таким чином носять воду, хлопці намагаються їх розсмішити, щоб їм не вдалося зібрати необхідну кількість води. Коли дівчата вже в невзмозі сміятися, вони домовляються з хлопцями, щоб вони припинили за винагороду чи частування. Коли балабушки спечені та охолоджені кожна дівчина позначає своє тістечко (стрічкою, папірцем, ниткою, будь-якою іншою позначкою ) та стелять на підлогу рушник, на який розкладають балабушки. Потім додому пускають голодного кота чи собаку та слідкують, чию балабушку та яким чином з'їсть першою та й дівчина першою вийде заміж. Якщо кіт чи пес віднесе тістечко з рушника вбік, значить, власниці цієї балабушки судилася доля далеко від рідних країв. Поганою прикметою вважається, якщо собака не з'їсть балабушку, а лише надкусить.
  1. Ворожіння на книзі.
Дівчина обирає книгу та ставить до неї запитання, загадують номер сторінки, рядка, (чи відкриває навмання) і читає відповідь.
  1. Ворожіння на аркуші паперу.
На маленьких аркушах паперу дівчата писали ім'я хлопців, потім перемішували їх та клали у шапку.
Потім виймали та читали.
  1. Ворожіння на зерні.
Пізно ввечері дівчина набирає жменю коноплі (або символічно — будь-якого зерна), сіє на снігу (або якщо вдома, то на підлогу) та примовляє:
Андрію, Андрію,
Коноплі сію,
Спідницею волочу,
Заміж вийти хочу.




Потім необхідно набрати жменю снігу з разом з насипаною коноплею на ньому, і занести до хати. Коли розтане сніг, порахувати кількість насіння. Якщо буде парна кількість — подружнє життя буде щасливе, якщо непарна — не дуже. Іший метод засівання конопель (іноді замість конопель використовується льон або мак) виконується наступним чином: дівчина в темряві засіває жменю насіння. Потім, зігнувшись так, щоб її спідниця або фартух торкалися землі, дівчина кілька разів обходить засіяне місце, волочачи коноплі, при цьому промовляючи:


Андрію, Андрію!
Я на тебе льон (коноплю) сію
І запаскою волочу.
Бо я заміж хочу!
Дай же. Боже, знати
З ким весілля грати.
Кожній дівчині цікаво, яка професія буде в майбутнього чоловіка? Для того щоб дізнатися, дівчата кладуть на підлогу: миску з водою, жменю пшениці та дзеркальце, а потім запускають півня. Якщо півень спочатку буде клювати зерно — чоловік буде добрим господарем, якщо загляне в дзеркальце — ледарем, а якщо вип'є води — п'яницею.
  1. Ворожіння на землі.
Про фах майбутнього чоловіка можна дізнатися й іншим чином: дівчата йшли на город і набирали трохи землі. Потім удома слід уважно розглянути принесене: трісочка пророкує, що чоловік буде теслею, шматочок шкіри — шевцем, просто пісок — можливо, мулярем тощо. Багато в цьому разі залежить від гостроти зору та творчої уяви дівчини, яка ворожить.
  1. Ворожіння на тарілках.

Дівчата ворожили навіть на трьох однакових тарілках, кладучи під кожну обручку, хустку або копійку, та й накривали їх. Тоді дівчина вибирала одну з тарілок, і в залежності від предмету й визначали чому вийде заміж — з кохання, примусу чи розрахунку відповідно.
  1. Ворожжіня на сні.
Уночі на Андрія дівчина може навіть "побачити" свого судженого. Для цього вона, лягаючи спати, кладе під подушку свій гребінець зі словами: "наречений, прийди мене розчесати". Якщо їй насниться, що хлопець розчесав їй волосся, значить, це і є майбутній наречений. Або лягаючи спати, дівчина знімає з себе пояс, робить з нього хрест і кладе під голову, шепочучи наступні слова: Живу в Києві на горах, Кладу хрест в головах; З ким вінчатись, з ким заручатись, З тим і за руки держатись.
Якщо вночі їй присниться сон, що до неї підійшов парубок, взяв за руку і повів до вінця, то це буде її наречений.
  1. Хто в сім'ї буде “голова”?
Щоб дізнатися, хто в родині буде голова, півня й курку зв'язують хвостами та накривають друшляком, решетом або чимось іншим. Через кілька хвилин слід випустити птахів з-під решета й подивитися, хто кого перетягне. Якщо півень, то чоловік буде головним у родині, а якщо курка перетягне півня, то саме жінка буде верховодити в родині.
  1. Запитати пересічну людину.
Щоб “визначити" ім'я нареченого дівчина виходить на вулицю й запитує першого зустрічного чоловіка, як його звати. Відповідь — це і буде ім'я майбутнього чоловіка.
  1. Підслухати.
Підслухати слова попід вікнами, дверима. Почуті слова, фрази ,речення дівчата тлумачили з допомогою власної фантазії.

Немає коментарів:

Дописати коментар