16 лист. 2023 р.

Інформ-година: "Хто попереджений, той захищений"

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Що таке ВІЛ/СНІД? В чому відмінність?

ВІЛ-інфекція — це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм Вірусу Імунодефіциту Людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму та поступово робить його беззахисним перед іншими інфекціями та захворюваннями.

Остання, смертельно небезпечна стадія ВІЛ-інфекції називається СНІДом. На цьому етапі організм вже не в силах протистояти інфекційним захворюванням, і людина стає дуже вразливою: можуть проявитись одразу декілька інфекцій і супутніх захворювань. СНІД виникає тоді, коли ВІЛ-інфекція руйнує імунну систему в організмі. Відсутність лікування лише пришвидшить цей процес, ось чому хворим на ВІЛ необхідно проходити Антиретровірусну терапію, яка уповільнює і практично зупиняє прогресування ВІЛ та перехід у стадію СНІДу. 

Які симптоми?

На ранній стадії хвороба не має симптомів. Тож, щоб перевірити, чи є вірус в організмі, потрібно пройти тест. Тестування на ВІЛ потрібно пройти за наявності інфекцій, що передаються статевим шляхом, гепатиту B/C, запалень в порожнині рота, кандидозу, оперізуючого лишаю, псоріазу, рецидивуючих інфекцій верхніх дихальних шляхів, менінгіту, злоякісних новоутворень.

Насторожитися варто й тоді, коли наявна безпричинна лихоманка чи діарея, яка триває більше місяця. А також втрата ваги, порушення роботи нирок, стрімке зниження гостроти зору, перенесення бактеріальних інфекцій.


Як передається ВІЛ?

Через кров — при використанні нестерильних шприців, голок чи іншого інструментарію (найчастіше це трапляється при ін’єкційному введенні наркотичних речовин, але також ризикованими є процедури пірсингу і татуювань);

Статевим шляхом — при гомосексуальних чи гетеросексуальних статевих контактах без презерватива (під час анального, вагінального та орального сексу);

Від матері до дитини під час вагітності, пологів і годування грудьми.

Чи існує лікування?

Якщо хворий постійно проходить Антиретровірусну терапію, приймаючи відповідні лікарські препарати, він зможе жити повноцінним життям. Безперервне лікування запобігає передачі ВІЛ іншим людям: статевим шляхом, через кров, від матері до дитини. Якщо людина припиняє або перериває лікування, то ВІЛ може почати розмножуватися активніше, руйнуючи імунітет.

Куди звертатися, що пройти тест на наявність ВІЛ в організмі?

Тестування на ВІЛ в Україні є добровільним, безкоштовним, конфіденційним, а за бажанням – анонімним. Ніхто не має права розголошувати Ваш статус третім особам. Людина, яка живе з ВІЛ, ні в якому разі не буде залучена до лікування примусово за результатами тесту.

Де пройти тест? 

  • у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта;
  • у кабінетах “Довіри”, кабінетах інфекційних захворювань поліклініки або консультаційно-діагностичного центру, Центрах профілактики та боротьби зі СНІДом, представництвах профільних громадських організацій;
  • в мобільних амбулаторіях;

Тестування на ВІЛ не передбачає жодних попередніх приготувань. Для виявлення вірусу в Україні найчастіше використовують:

- ІФА-тест на основі крові з вени (в лабораторних умовах) 

- експрес-тест на основі аналізу крові з пальця 

- Також в українських аптеках стали доступні експрес-тести на ВІЛ, що базуються на аналізі слини.

Діагностика і лікування ВІЛ відбувається згідно оновлених стандартів МОЗ України.  

Аналіз крові показує наявність ВІЛ через 3 місяці після інфікування. Перед тим триває інкубаційний період або так званий “період вікна” – проміжок часу, коли антитіла до вірусу ще не виявляються швидкими тестами, але людина вже може передавати вірус іншим. 

Тестування рекомендовано проходити через 3 місяці після ризикованого випадку і щонайменше раз в 6 місяців при регулярному практикуванні ризикованої поведінки.

Немає коментарів:

Дописати коментар