12 жовт. 2022 р.

Година інформації "Мужність і відвага крізь покоління"


В  Україні  14 жовтня - особливий день, адже відзначають одразу чотири свята та пам'ятні дні, пов'язані з різними історичними подіями. Православна церква святкує день Покрови Пресвятої Богородиці. З 1999 року на свято Покрови відзначають День українського козацтва. Також вже понад півстоліття цей день вважається датою створення Української повстанської армії, а з 2014 року святкують День Захисників України.


   


Козацтво

Покрова Пресвятої Богородиці була одним із найголовніших свят запорозьких козаків. Вони будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови. 

На Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Запорозькій Січі залишалася тільки постійна залога із січовиків. Тоді основними були церковні вихідні, тому і склалося козацьке свято на Покрову.

Першу церкву на честь Покрови козаки побудували в 1659 році на Чортомлицькій січі. За свідченням українського історика Дмитра Яворницького, за час існування січі було побудовано 13 церков Покрови Богородиці.

Коли у XVII - XVIII ст. з'явилося "козацьке бароко", митці почали малювати новий вид ікони, який отримав назву "Козацька Покрова". На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщували українських гетьманів, старшину та відомих козаків.

Враховуючи цю історичну традицію, було вирішено зробити пам'ятний день, присвячений внеску козаків у розвиток української державності.


Українська повстанська армія (УПА)
Цей день також вважається днем заснування УПА. Можна простежити певний символічний зв'язок між козацькими традиціями, які були пов'язані зі святом Покрови, та заснування у цей день УПА.
Інформація про створення УПА 14 жовтня є у постанові Української головної визвольної ради від 30 травня 1947 року та наказі передостаннього Головного командира УПА Романа Шухевича (Тараса Чупринки) від 14 жовтня 1947 року.
"В місяці жовтні 1942 р. на Поліссі постали перші збройні відділи, що дали початок Українській повстанчій армії. Для зафіксування цього історичного моменту визнається день 14 -го жовтня 1942 року днем постання УПА", - йдеться у наказі.
 

День захисників і захисниць України.

Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою "День захисника України".  З 2015 року є державним святом і вихідним днем. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на "День захисників і захисниць України".
Відзначаючи це свято, віддаємо данину пошани і вдячності тим, хто мужньо захищав рідну землю від загарбників у минулому, хто захищає нашу рідну неньку Україну сьогодні, а також всім, хто в тилу несе нелегку і відповідальну службу.


Немає коментарів:

Дописати коментар