22 лют. 2022 р.

Міжнародний день рідної мови

21 лютого - Міжнародний день рідної мови.


Цікавинки про українську мову🇺🇦

🔷Українська мова  є однією з найпоширеніших мов в світі. За кількістю носіїв займає 26 місце у світі.У її лексиці нараховується понад 250 000 слів.

🔶Українська – єдина серед східнослов’янських мов, у якій іменники мають кличний відмінок. Лише послухайте, як гарно та мелодійно це звучить: зіронько, надіє, душе, соловейку, Олеже.

🔷Однією з “родзинок” української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Навіть слово “вороги” має зменшувально-пестливу форму, яка вживається в гімні України. Пам’ятаєте: “…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці”.

🔷 Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу.



🔶У 448 році відомий  візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав нові слова – «мед» та «страва». Це була перша історична згадка українських слів.

🔷В нашій мові є три форми майбутнього часу! Нумо згадувати разом – проста (піду), складна (йтиму) і складена (буду йти).

🔶Найбільшу кількість синонімів має слово «бити». Згідно з «Коротким словником синонімів української мови» їх нараховується аж 45.

🔷Найдовшим словом у нашій мові є «дихлордифенілтрихлорметилметан» (хімікат для боротьби зі шкідниками). У цьому слові 30 літер.

🔶Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів.
Тоді ж як найрідше вживається літера “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в 
більшості випадків запозичені з інших мов.

🔷У нашій мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані “дзеркальні” фрази або слова. Наприклад: «Я несу гусеня» та «Аргентина манить негра.

🔶Найбільша кількість псевдонімів була у поета Олексндра Кониського – 141, у І.Франка – 99, письменник Осип Маковей користувався 56 псевдонімами.



Немає коментарів:

Дописати коментар