2 лип. 2018 р.

14 книг, які вражають

3D-книги від Джулії Фройліх  

Німецький дизайнер Джулія Фройліх (Julia Froehlich) подарувала казкам формат театру тіней: її книги  розгортаються на 360 градусів і складаються з об'ємних трикутних секцій. Кожна з них показує певну сцену з казки. Якщо поставити в центр джерело світла, з'являються тіні і картинка оживає.




Об'ємна книга японського дизайнера

Японський графічний дизайнер Юсуке Ооно (Yusuke Oono) за допомогою лазерного різання створює об'ємні книги, які можна вивчати з різних ракурсів. Варто розгорнути таку книгу на 360 градусів і здається, що ти перенісся в незвичайний світ оповідання.


Кулінарна книга


Уявіть собі, що було б, якби процес готування був схожий на ... складання меблів. Forsman & Bodenfors і IKEA спільно випустили книгу рецептів традиційної шведської випічки «Homemade is best» («Домашнє - краще»), в якій акцент робиться не на ціле блюдо, як ми звикли, а на окремі його складові. Тому перше, що ви бачите, - це інгредієнти, і лише перевернувши сторінку - готовий результат.


Книга з приправами


Справжня знахідка для любителя кулінарії, втомленого від приправ, що постійно розсипаються по столу - книга від німецького дизайнера Ніка Бамптон (Nick Bampton). Кожна її сторінка складається з спецій. Все, що потрібно, - відірвати і додати її в блюдо.

Книга, яку треба спекти

«Well Done» - книжечка-буклет, придумана дизайнерським агентством Bruketa & Zinic & Grey. Є додатком до одного з щорічних звітів хорватської харчової компанії Podravka. У ній містяться її знамениті рецепти, які, проте, не так-то просто дізнатися.Для людини, не знайомої з концепцією бренду, книга порожня. А ось будь-який знавець підкаже: свої буклети Podravka друкує спеціальними термореактивними чорнилом. Для того щоб текст проявився, потрібно звернути книгу в фольгу і запікати при 100 ° протягом 25 хвилин. Будьте обережні: якщо ви помилитеся з температурою або часом, буклет просто згорить. А якщо все вдасться, сторінки заповняться текстом та ілюстраціями з їжею.


Книга, яку можна скуштувати



Так-так, ви не помилилися: практичні німці з дизайнерського агентства Korefe придумали кулінарну книгу, присвячену  італійській страві - лазанії. Її текст надрукований на «папері» з тіста, а кожна сторінка розповідає, як приготувати цю страву покроково. Тому після знайомства з  рецептом можна відразу ж і попрактикуватися: додати між сторінок відсутні інгредієнти, запекти книгу в духовці і з'їсти.


Книга-конструктор

«Відкрийте книгу, візьміть крісло». Його, до речі, можна теж взяти прямо з книжкової полиці: така концепція книги-стільця від дизайнера Дерріса Хемроуна (Darris Hamroun). А що, має бути цілком зручно.


Видання, що реагує на дотик

Компанія Adris grupa, що зуміла вистояти незважаючи на кризу, представила щорічний звіт під назвою «In good hands» ( «У хороших руках»). Обкладинка реагує на тепло від дотиків і змінює свій колір, а всередині книги, крім тексту, можна побачити чорні зображення, що нагадують фігури, створені руками в театрах тіней. Якщо долонями нагріти сторінку з малюнком, замість нього дійсно з'являються складені певним чином руки. Ця своєрідна метафорична ілюстрація, створена агентством Bruketa & Zinic & Grey, показує, що руками можна зробити все що завгодно.


Книга з ефектом присутності


Спеціальні датчики, вбудовані в книгу, і жилет, що вдягає читач, передають стан героя, атмосферу локації і навіть звуковий супровід.
Датчики змінюють колір, а пластини жилета можуть охолоджуватися, нагріватися, вібрувати (наприклад, імітувати серцебиття героя). Це поки перша  і єдина книга, яку адаптували під новий формат «The girl who was plugged in» («Девушка, которую подключили») авторства Джеймса Типтри (James Tiptree).



Книга, що світиться

Японський дизайнер Такеши Ишигуро (Такеши Ишигуро) став автором незвичайних книг, які при розкритті перетворюються в лампи. По суті своїй, книги вони нагадують лише формою і зовнішнім виглядом - ні тексту, ні зображення в них немає. Але виглядає така ідея дійсно незвичайно.


Атмосферний концепт книг про Гаррі Поттера


Студентка з Норвегії Кинчо Надь (Kincső Nagy) придумала і реалізувала в житті незвичайне оформлення книг про знаменитого чарівника: на мінімалістичній обкладинці кожної книги - елемент, що символізує предмет або артефакт конкретної книги. Форзац покриває флюоресцентом, завдяки чому символи світяться. У книгах є незвичайні ілюстрації - деякі з них великі і рухомі.



Книга-біографія

Нідерландське видавництво Гершерев Портреттен на Голландському книжковому тижні 2011 року представив 4 книги-біографії, виконані у формі ... осіб тих, кому вони присвячені. Це 4 культові особистості: дівчинка-єврейка Анна Франк, яка відома через щоденник, в якому розповідала про жахи фашизму, художник-імпресіоніст Вінінсент Ван Гог, футбольний тренер Луї Ван Гал та публіцист Кадер Абдола.


Дитяча книга, з якої може вирости дерево


Аргентинська книжка, виконана з використанням переробленого паперу, біорозкладаючого чорнила та з використанням трафаретного друку. Книга написана Густи Лімпі (Gusti Llimpi) і Енн Декис (Anne Decis), і її головна ідея - залучення уваги дітей та молодих людей до навколишнього середовища.



Книга, що може очищати воду



«Drinkable Book» («Питєва книга») - видання, створене командою учених та дизайнерів та запущене DB Нью-Йорк. Завдяки особливій технології, розробленій доктором Терезою Данкович (Dr. Theresa Dankovich), сторінки цієї книги можна використовувати як дуже ефективні фільтри для забрудненої питної води.
Книга була створена спеціально для благодійної організації WaterisLife, учасники якої намагаються вирішити проблему з чистою питною водою в країнах, де ця проблема особливо гостро поставлена.
 



Немає коментарів:

Дописати коментар