10 груд. 2022 р.

BOOK-оновлення для підлітків

Підліткові книжкові новинки, що нещодавно з‘явилися на полицях бібліотеки. Обирайте собі довподоби і читайте!


Катаріна Соломун «Виставлю тебе на Фейсбук»


Хана й Теса познайомилися, коли вступили в гімназію. Та від самого початку в їхніх відносинах щось пішло не так: дві героїні йдуть у нове життя різними шляхами… Перше кохання, ревнощі й заборонені прийоми — ось ключові складові оповіді, що не дають відірватися від читання ні на мить. А поряд іще й батьки — із задавненими комплексами та різними поглядами на життя: подорослішати мають не лише діти. 

Наталія Довгопол
 «Шпигунки з притулку Артеміда»


Ця книжка — перепустка у світ гостросюжетних пригод, шпигунських місій і небезпечних мандрів, де кожен день — це випробування на сміливість і силу духу, а здатність працювати в команді є чи не єдиним шансом на спасіння.

1907 рік. В одному з київських театрів стається сутичка. Поважний австрійський пан прилюдно звинувачує хлопчика-посильного в крадіжці. Без тіні страху підліток відкидає звинувачення, ще не підозрюючи, що це його перший іспит, запрошення в нове життя. Під зеленим картузом літній австрієць гер Фрідріх розгледів не лише перевдягнене дівчисько, а ще й потенційну вихованку для свого сирітського притулку — таємної школи «Артеміда», де готують професійних шпигунок.

Бодо Шефер «Пес на ім‘я Мані» 
«Кіра і таємниця Бублика»

Кіра знаходить пораненого пса. Виявляється, пес уміє розмовляти! Він відгукується на кличку Мані і знає все про гроші. Дуже скоро Кіра, прислухаючись до порад Мані і сама стає справжнім фінансовим експертом і допомагає іншим правильно розпоряджатися грошима.
У бібліотеці є продовження книги під назвою « Кіра і таємниця Бублика»

Лідія Чарська «Записки маленької гімназистки»


Захоплива і повчальна історія про дев’ятирічну Оленку Іконіну, на долю якої випали непрості випробування. Залишившись сиротою, дівчинка потрапляє до заможної родини рідного дядька-генерала. Маленькій гімназистці складно у новому оточенні, але завдяки доброті, співчуттю та самопожертві дівчинка долає всі труднощі, знаходить спільну мову з однокласниками й родичами. Адже ці справжні людські чесноти здатні змінити світ на краще.

Наталія Довгопол
 «Мандрівний цирк сріблястої пані»

Ефектна власниця мандрівного цирку фрау Ґріте переживає скрутні часи. Мало того, що її чоловік виявився авантюристом і зник безвісти, так ще й трупу доводиться від зубожіння рятувати. До всього, коронний номер — виступ велетенського ручного вовка — на межі провалу: юна глядачка, яку всі вважають причинною, сходить на сцену й приборкує грізного звіра. Що це, як не відьмацькі чари? Цирк рушає далі. Але з тої зустрічі в смугастому шатрі, на один вечір напнутому посеред скошеного поля, бере початок нова історія: про тих, хто шукає любові й справедливості, про людей і перевертнів, що намагаються віднайти свою істинну сутність.

Героям роману доведеться пізнати гіркоту зрад і поразок, здійснити сповнену пригод мандрівку українськими землями початку ХХ сторіччя і навіть знайти спільну мову з дивовижними істотами з давніх легенд.

Оля Русіна «Мія і місячне затемнення»


Мії ніколи нудьгувати. З однокласником Матвієм та його молодшим братом Людожерчиком вони постійно потрапляють у пригоди. І цих пригод стає ще більше, коли на порозі Міїної з Дідусем квартири з’являється незнайомець — її тато. Настороженість змінюється захватом — виявляється, тато працює в астрономічній обсерваторії! А значить, Мія, Матвій і Людожерчик теж одного дня зможуть туди потрапити. Але чи це справді так? Читайте у дотепній повісті Олі Русіної, сповненій кумедних витівок і жартів.

Кріс Сміт «Мерф звичайний»


Через проблеми з маминою роботою Мерф уже вчетверте переїздить та змінює школу. Новий навчальний рік йому доведеться розпочати в жахливому новому будинку та жахливій новій школі. Хоча з останнім — не точно, адже всюди вже розпочалися заняття, і для новенького хлопця ніде немає місць… Окрім однієї дуже дивної і надсекретної школи, де навчаються діти з суперздібностями. Через помилку містера Супермена, директора школи, хлопця допускають до занять. От тільки, що йому там робити, якщо в нього немає жодних суперсил?

Іван Андрусяк «Сірка на порох»


Травень 1637 року, містечко Березань неподалік від Переяслава. Дівчинка з дивним прізвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вриваються розбійники, щоб при світлі багаття допитати двох викрадених незнайомців — козака і єврея. Заховавшись у могилі, Сірка стає свідком допиту і дізнається дещо дуже таємне і небезпечне… Хімічна промисловість «із могил», таємниці виготовлення пороху, погоня на болотах, шабельний двобій, «дальнобійники» ХVІІ століття і ще чимало цікавинок та дивовиж чекають на тебе у цій книзі. 

Володимир Аренєв «Заклятий меч»


Було це в часи прадавні, нині призабуті. Ходили тоді по землі герої й потвори, і перших не завжди вдавалося відрізнити від других. А слово в ті часи бувало гострішим за меч, хоч і мечі вміли тоді промовити своє гостре слово... У новій повісті знаного українського письменника Володимира Аренєва, лавреата премії «Книга року ВВС-2019», йдеться про пригоди меча і тих, хто ним володів, про мандрівки й переслідування, чари та закляття, а ще — про Одіна Стойменного, пані Брамницю та двох відчайдухів, які насмілилися кинути їм виклик. «Заклятий меч»

Тал Бен Шахар «Бути щасливіше»

Автор книги допоможе вам зрозуміти природу щастя. Крім розумів та ідей, він пропонує конкретні вправи, виконуючи які ви краще зрозумієте себе. Відкривши книжку, ви дізнаєтесь:

  • Що таке щастя
  • Які його складові
  • Що робити, щоб бути щасливим.
(Для підлітків старшого шкільного віку, студентів та дорослих).


Джефрі Роу «Діпер і Мейбл»


Діппер і Мейбл разом з Блендіном Бландіном, мандрівником у часі, вирушають на пошуки скарбів Піратів Часу. Їх чекають запаморочливі та небезпечні пригоди в майбутньому і в минулому: на Дикому Заході і в Середньовіччі. Але саме ти вибираєш, куди друзі вирушать далі і що робитимуть, чи будуть вони грабувати поїзд, як справжні бандити з вестерна, або зустрінуться з драконом у печері. Тільки обережніше, адже ти можеш привести близнюків не тільки до скарбів, а й туди, звідки немає виходу, наприклад, у глухий кут.

Настя Музиченко «Загублені у таборі»


Матвій і Мія їдуть відпочивати в гірський табір. Свіже повітря, дискотеки, квести та інші розваги — усе як завжди в таких таборах. Та лише доти, доки Матвій випадково не дізнається про містичну, ба навіть моторошну історію, яка сталася тут кілька років тому. А такі історії, як відомо, мають звичку повторюватися — і ось наші герої опиняються в епіцентрі подій.

Кетрінн Валенте «Minecraft. Край»


Офіційний роман Minecraft — це епічна битва за виживання! Коли люди потрапляють у Край, декому з його мешканців доведеться вирішити, який бік обрати... 

Двійнята Фін і Мо живуть у таємничому біомі під назвою Край скільки себе пам'ятають. На околиці великого міста вони досліджують стародавні руїни, під пильним наглядом могутнього дракона Краю. У них є все необхідне на борту корабля, який Фін і Мо називають своїм домом, а про світ навколо вони знають усе, що взагалі можна знати про рідний Край... Принаймні, так їм здавалось, поки  не прибули незнайомці з іншого виміру.

Ці загарбники звуться людьми, і вони прийшли, щоб вкрасти цінні артефакти та здолати дракона. Фін і Мо стають на захист своєї домівки, та зіткнувшись віч-на-віч із людьми, розуміють, що не настільки підготовлені до бою, як думали. Захоплені зненацька, двійнята опиняються у пастці війни між мандрівниками і людьми, яка ставить під загрозу майбутнє їхнього дому


Барбара Шерр «Мистецтво мріяти»


Написані легко та натхненно, книги Барбари допомогли мільонам людей стати успішними, краще зрозуміти себе й здійснити свої мрії, перетворивши їх на чіткі цілі та зробивши їх реальністю.

З цієї книги легше дати відповідь на непросте запитання: «Ким би ви могли стати?» Цікаві й оригінальні вправи допоможуть визначитися з цілями, розробити та візуалізувати стратегію їх досягнення та навчать долати труднощі. Переборіть свій страх, відпустіть минуле й рухайтеся вперед!
(Для старшокласників та дорослих!)

Василь Карп‘юк «Олекса Довбуш. Таємниця сили»


Ти знаєш, хто такий Олекса Довбуш? Певно, що так, бо на всі Карпати немає більшого героя! Але історія найгрізнішого ватажка карпатських опришків почалася з впертого хлопчиська, який несподівано для себе отримав велику Силу. Пірнувши в цю оповідь, ти разом з Олексою поживеш у лісі поруч із вовками й вивірками, приєднаєшся до опришківської ватаги й зазирнеш у світ героїчної минувшини Карпат. А головне, врешті дізнаєшся, звідки взялася Олексина Сила і чи зміг він її опанувати.
«Троє проти зла»

Антон і Орест — двоє друзів-підлітків — надивилися муль­тиків, у яких їхні однолітки потрапляють у казкові світи. І от якогось дня вони й самі через телепорт змушені ринути в пара­ле­льний світ, щоб урятувати свого друга Романа. Там з ними трапиться кілька сяких-таких пригод. А ще там, звісно, будуть казкові королівства, злі монстри, нові друзі і недруги... Що ще? Та все може статися на їхньому шляху!

Марк Леві «Викрадач тіней»


 Головний герой роману, мрійливий хлопчик, наділений особливим даром: він може спілкуватися з люськими тінями й навіть їх викрадати. Тіні діляться з ним таємницями, просять у нього допомоги — не для себе, а для своїх власників, і він прагне змінити на ліпше долю тих, хто йому дорогий. Хлопчик виріс, став лікарем і застосовує свій дар для зцілення хворих. Але себе самого він вилікувати не може: його душа шукає любов, утрачену багато років тому.
Джонатан Страуд «Локвуд & Ко»


На території Лондона виникла зловісна проблема: різноманітні примари, привиди та духи з'явилися по всьому місту, і ведуть вони себе не зовсім приязно. Але існують молоді люди, що володіють психічними здібностями, необхідними для того, щоб побачити та викорінити цих надприродних ворогів. Виникло багато різних агентств по виявленню паранормального, вони готові братися за небезпечну роботу, і звичайно ж, вони знаходяться в жорсткій конкуренції за бізнес.

За сюжетом книги відважна і талановита Люсі Карлайл об'єднується з Ентоні Локвудом, харизматичним лідером одного невеликого агентства, яке працює незалежно. Після того, як завдання призводить до жахливого відкриття і катастрофічного кінця, Люсі, Ентоні, і їх саркастичний колега Джордж змушені взяти участь в небезпечному розслідуванні, що стосується одного з найбільш часто відвідуваних будинків в Англії. Чи вдасться Локвуду і Ко пережити легендарну Сходи, що кричать і Червону Кімнату?

Стів Вімпі «В‘язень Майнкрафта»


Аби довести пихатому однокласникові, що він здатний бути кращим, Вімпі Стів погоджується на змагання в грі Майнкрафт. Але проблема в тому, що він до цього жодного разу не грав у цю гру. Жахливою несподіванкою для хлопчика стає те, що, запустивши гру, він опиняється всередині неї. Сам Вімпі та все довкола тепер складається з блоків. Що чекає на хлопця в невідомому світі Майнкрафта? Чи вдасться йому вижити й повернутися додому?

Шерон Дрейпер «За межею»

Мелоді — 11-річна дівчинка з особливими потребами: в неї церебральний параліч. Та вона не втрачає оптимізму, намагається жити повнокровним життям…

Марія Морозенко «Іван Сірко - великий характерник»


Життя Івана Сірка овіяне легендами та сповнене карколомних пригод. Він народився надзвичайною дитинною, з особливим даром характерництва, що допоміг йому здобути багато перемог, і передусім – над собою. Складні випробування лише загартували його дух та тіло. В усіх героїчних битвах Іван Сірко виходив переможцем. Взявши у руки булаву отамана, вірою і правдою служив рідній землі. Рівного йому не було з-поміж козацтва.

Джеймс Бовен «Вуличний кіт на ім‘я Боб»


Ця історія сталася в Лондоні, хоч могла трапитися в будь-якому сучасному великому місті. Два випадкові знайомі — вуличний музикант Джеймс і вуличний рудий кіт Боб — стають друзями на все життя і дарують один одному надію на щастя.

Май Дзя «Дешифрувати»


Жон Дзіньджень – геній математики з химерним минулим, за його скутою поведінкою криється надзвичайна емоційна чутливість. Він – найкращий китайський криптограф свого часу і працівник секретної установи міжнародної розвідки Китаю. Щойно йому вдалося зламати найскладніший у світі Пурпуровий шифр, але супротивник уже має новий – Чорний. Автор обох шифрів – учитель Жона Дзіньдженя. Чи зможе герой врятувати країну, а головне – чи врятується сам?


Немає коментарів:

Дописати коментар