19 серп. 2016 р.

10 незвичайних птахів планети


Королівський гриф


Найяскравіший вид з усього сімейства американських грифів. Населяє Південну Америку. Цікаво, що його латинська назва Sarcoramphus papa походить від того, що в поєдинках з іншими грифами, цей вид, як правило, виявляється переможцем.
Королівські грифи — досить великі птахи. Їхнє тіло може сягати розміру в 85 см, а вага доходити до 4,5 кг. Розмах їхніх крил сягає близько 2 метрів, тому грифщо летить справляє неабияке враження.


Віялоносний вінценосний голуб


Досить великий птах із сімейства голубиних. Мешкає тільки у Новій Гвінеї, здебільшого у північній її частині. Довжина тіла до 74 см, маса до 2,5 кг. Вінценосні голуби вміють літати, але роблять це вкрай неохоче, лише в разі небезпеки. Велику частину часу проводять на землі, де збирають опалі плоди, насіння і ягоди.


Кафрський рогатий ворон



Це найбільші птахи-носороги з усіх, що існують у світі. Довжина тіла у них може доходити до 129 см, а вага до 6,2 кг.
Основний ареал їхнього проживання — африканська савана, на південь від екватора. Велику частину часу вони проводять на землі, збирають їжу, повільно ходячи по савані.


Китоголов



Китоголов, або як його ще називають, королівська чапля — дуже великий птах з ряду лелекоподібних. У середньому його висота становить 1,2 м, а розмах крил сягає 2,3 м.
Найголовніша відмітна особливість китоголовів — великий, схожий на дерев'яний черевик дзьоб, який робить його вельми вправним майстром рибної ловлі. Водночас, нічого іншого цим дзьобом птах робити не може. І якщо зі звичними кормами стає туго, йому загрожує голодна смерть.



Ягнятник


Ягнятник, або як його ще називають, бородач — птах із сімейства яструбових.
Єдиний вид у роді ягнятників. Це досить великі птахи з розміром тіла 95-125 см. Їхня вага може сягати 7,5 кг, а розмах крил у найбільших представників доходить до 308 см.

Товстоклюва мурахоловка



Птах, відомий як «Мона Ліза пташиного царства» через товстий вигнутий дзьоб, схожий на загадкову посмішку. Кілька років тому він був повторно відкритий вченими з Колумбії після 40-річної відсутності.

Малайський калао



Малайський калао — один з найбільших птахів-носорогів. Деякі екземпляри сягають у довжину 122 см і важать до 3 кг.
Живуть здебільшого у вологих субтропічних лісах Малайського півострова, Суматри, Яви і Борнео. Основне середовище проживання — порослі лісом схили гір на висоті близько 1500 метрів.

Гоацин



Птах, який своїм зовнішнім виглядом нагадує якогось стародавнього опереного ящера. Не великий — близько 60 см. Живе в Екваторіальній Південній Америці від Колумбії до Болівії. Гоацини майже не літають, більшу частину часу тримаються на деревах і рідко спускаються на землю.

Американська гарпія



Великі хижі птахи з сімейства яструбових. Довжина тіла гарпій доходить до 110 см, а розмах крил може перевищувати 2 метри. При цьому і важать птахи досить пристойно: до 9 кг. Як зрозуміло з назви, живуть ці яструби на рівнині у тропічних лісах Центральної і Південної Америки від Мексики до Бразилії.
В американських гарпій надзвичайно великі і потужні лапи, які здатні тримати дуже велику вагу. Пальці озброєні довгими чорними кігтями. Тож не дивно, що з сіл ці хижаки інколи забирають невеликих поросят і ягнят.

Мускусна качка



На території колишнього СРСР цей птах широко відомий під назвою «Індокачка», що передбачає, нібито її гібридне походження від індика і качки. Насправді ж назву мускусна качка отримала від приписуваної старим особинам властивості виділяти в області м'ясистих наростів на голові жир нібито з запахом мускусу.



Немає коментарів:

Дописати коментар