27 вер. 2013 р.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек. Бібліотечні цікавинки

Привіт! 
Я,Розумний Павучок,хочу привітати усіх бібліотекарів із Всеукраїнським днем бібліотек.
Користаючись нагодою, хочу запропонувати усім вам дізнатися більше цікавого про бібліотеки.
Готові? Тоді поїхали.
 
Найвідоміші у світі музеї книги
Упродовж століть книги постійно вдосконалювалися, тому у світі існує безліч музеїв, експонатами яких є книги. Найстаріший у світі музей книги був відкритий у 1877 році в Антверпені, у приміщенні друкарні славнозвісного друкаря XVI ст. Кристофа Плантена. Експозиція була присвячена життю і творчості Пітера Пауля Рубенса, художника, який створив для цієї друкарні більше 50 гравійованих листів та ілюстрацій.
У 1884 році був заснований Німецький музей книги та шрифту. У 1900 році були засновані Гутенберговські музеї в Майнці і в Берні (Швейцарія). У 1914 році засновано Музей книги в Брюсселі (Бельгія). У 1938 році – Музей при Інституті патології книги в Римі (Італія). У 1938 році – Музей дитячої книги у Варшаві (Польща). У 1964 році – Музей книгодрукування в Ліоні (Франція). Найстарішим музеєм книжної справи в Росії є Музей книги при Державній бібліотеці Росії в Москві, який був відкритий у 1925 році. В Україні – Державний музей книги і друкарства України у Києві, заснований у 1972 році.
Музей сучасного міжнародного книжного мистецтва,
книгодрукування і каліграфії (м. Оффенбах, Німеччина)
Вперше двері цього музею відчинилися для відвідувачів 7 листопада 1953 року. Це був невеликий музей, присвячений мистецтву сучасного друкарства та оформлення книг. В основі музейної експозиції була значна колекція, зібрана почесним доктором наук Карлом Клінгспором (1868-1950 рр.), який у першій половині XX ст. був співвласником шрифтоливарного цеху в Оффенбаху.
Незабаром після створення музею в його фонди стали надходити перші щедрі дари, і невеликий музей став центром сучасного друкарського мистецтва.
Музей Клінгспор в Оффенбаху володіє найбільшою після Голландії колекцією робіт видатного голландського друкаря і шрифтовика Хендріка Ніколаса Веркмана (1882-1945 рр.).
У музейній колекції представлено ілюстровані книги, видання, виконані ручним пресом,

16 вер. 2013 р.

Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки "Веснянки"

Веснянка — весела лялька, яку робили дівчата і жінки на прихід весни. Традиційно, вона дуже яскрава, з волоссям незвичного кольору. Веснянка є оберегом молодості та краси. І ось саме таку ляльку пропонує зробити майстриня з Тернополя Шушкевич Алла Федорівна.

7 вер. 2013 р.

Вчать у школі, вчать у школі...

Привіт! Я,Розумний Павучок, вітаю вас із початком нового навчального року, та закінченням цього нелегкого першого тижня навчання.
Звичайно, найважче першачкам (вони вперше вступили на стежину шкільного життя),та пятикласникам(вони тепер навчаються за новою шкільною програмою).
Тримайтеся,я з вами!
  Декілька приколів із шкільного життя: