23 лют. 2013 р.

Міжнародний день рідної мови!

                                                    
                   21 лютого-Міжнародний день рідної мови
 У світі є близько п"яти тисяч мов. Кожна з них
обслуговує більший чи менший  людський колектив. В літературі-поезії і прозі-усіх народів

14 лют. 2013 р.

Традиції Дня Святого Валентина

Традиції Дня Святого ВалентинаПоступово свято Святого Валентина набувало своїх обрядів і традицій, деякі з них збереглися і до нашого часу. І у кожній країні вони різні. В усіх країнах у цей день було дуже популярно влаштовувати весілля і вінчатися.
Деякі стверджують, що у цей день жінка може підійти до милого їй чоловіка і ввічливо попросити його одружитися на ній. Якщо він не готовий до такого рішучого кроку, то повинен подякувати за надану честь і подарувати жінці , а собі шовковий шнурок з нанизаним на нього серцем. У деяких країнах незаміжнім жінкам кохані дарують одяг. Якщо дівчина прийняла подарунок, значить, вона згідна вийти заміж за цю людину.
Існує повір’я, за яким, перший чоловік, що зустрівся дівчині , повинен бути її Валентином незалежно від його бажання.
Деякі люди вірили, що якщо у дівчина бачила вільшанку, вона вийде заміж за моряка, якщо вона бачила горобця, вона вийде заміж за бідняка і буде з ним щаслива, якщо щигля – за мільйонера.


13 лют. 2013 р.

"Виготовлення різдвяного ангелика".

29.01.2013 року в приміщенні бібліотеки відбувся майстер-клас : "Виготовлення різдвяного ангелика".
 Плетемо ангела за допомогою бісеру!
   Ми вирішили присвятити наш сьогоднішній майстер-клас даній темі. В нашому неспокійному житті ангел-хранитель нам потрібен завжди. Отже, якщо ви згодні, тоді сьогодні ми плетемо ангела за допомогою бісеру . Для створення ангела нам потрібно:


3 лют. 2013 р.

Комп'ютерна грамотність у бібліотеці.

              Навчання дітей комп'ютерної грамотності!
                           
                                        Перегляд мультиків із друзями...
Граємо ігри...

Шукаємо корисну інформацію в інтернеті...
Яке ж все нове та цікаве...

                            

2 лют. 2013 р.

"Бій під Крутами".

29.01.2013 року в бібліотеці №5 для дітей відбулась зустріч з Євгеном Безкоровайним, головою обласної організацції національної спілки письменників. Захід приурочений пам'яті юнакам, що полягли під Крутами...

                       " Бій під Крутами".
 Битва під Крутами – збройна сутичка між студентами – юнкерами Української Народної Республіки й солдатами Червоної Армії, що відбулася 29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва. Битва, що на сьогоднішній день вважається символом українського спротиву радянської армії, відбулася в рамках більшовицько-українського конфлікту 1917 – 1921 років.
Під час наступу на Київ загону Червоної Армії з 4000 чоловік під командуванням Михайла Муравйова, поспіхом був створений невеличкий загін зі студентів Української Народної Республіки під командуванням Аверкія Гончаренка й відправлений назустріч червоногвардійцям. Український загін налічував 500 чоловік (згідно деяких джерел 300 чоловік), переважно з студентського Куреня Січових Стрільців, Київської юнацької (юнкерської) школи імені Богдана Хмельницького, та добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва. Протягом бою, що тривав понад 5 годин, загинуло близько половини всіх вояків.
У березні 1918 року, після повернення Центральної Ради в українську столицю, 11 тіл студентів було перепоховано на Аскольдової могилі, в центрі Києва. Президент України того часу Михайло Грушевський назвав юнаків, що вступили в нерівний бій, героями. Український поет Павло Тичина присвятив вірш пам’яті героїчній загибелі юнаків.
Після падіння Української Народної Республіки, тіла загиблих були перевезені на Лук’янівський цвинтар Києва. Довгі роки більшовицька влада замовчувала історію подій битви під Крутами. В 1998 році на Аскольдовій могилі був встановлений монумент на честь 80-річчя битви під Крутами. В 2001 році було випущено пам’ятну монету. Нарешті в 2006 році, уряд України встановив Меморіал пам’яті героїв Крут на тому самому місці, де 88 років до того відбулася битва.

Монумент битви під Крутами 1918 р. (автор Анатолій Гайдамака, 2006 р.) копія однієї з колон портику Червоного корпусу заввишки 10 метрів